Cauta

Substante din locuinta care te pot imbolnavi

In cazul in care crezi ca locuinta ta este una care ofera un mediu sigur, sanatos, ar fi bine sa te gandesti intai la ce folosesti si apoi sa estimezi.

Iata o lista ce contine mai multe substante daunatoare din diverse produse folosite frecvent.

Substante ignifuge

Acestea sunt unele dintre cele mai comune surse de toxicitate din locuinte, putand fi gasite in electronice, covoare, saltele si scaune auto pentru bebelusi.

Formaldehida

S-ar putea sa fii surprins sa afli ca aceasta se gaseste in cosmetice, haine care nu se sifoneaza, dezinfectanti, produse de curatare pe baza de aerosoli. Cateva moduri simple prin care expunerea la formaldehida poate fi redusa sunt mentinerea unor temperaturi moderate in locuinta, pastrarea unui nivel redus de umiditate in aceasta si cresterea ventilatiei.

Clor

Produsele pe baza de clor sunt periculoase daca sunt folosite in anumite cantitati si mai ales in combinatie cu alte chimicale. Spre exemplu, daca pulverizezi pe rosturile de la faianta din zona dusului un produs anti-mucegai (cele mai multe contin clor – se simte mirosul acestuia si poate fi vazut si pe eticheta, la ingrediente), iar apoi pulverizezi pe geamuri un produs pe baza de amoniac, ai creat un gaz toxic, care afecteaza plamanii.

Bisfenol-A

Efectele negative ale Bisfenolului-A sunt de luat in seama mai ales pentru ca acesta este larg folosit, gasindu-se in produse ca: recipiente din plastic pentru mancare, conserve din aluminiu, masticuri dentare, bonuri de casa. Cele mai simple moduri prin care te poti feri de BPA sunt sa consumi alimente cat mai proaspete, neambalate si sa pastrezi resturile de mancare in recipiente din sticla, inox sau chiar din plastic, dar care sa aiba mentiunea ca nu contin BPA.

Plumb

La prima vedere, plumbul nu mai pare a starni ingrijorare de cand nu mai este folosit in vopsele. Insa, la o analiza mai atenta, poti descoperi ca plumbul se gaseste si in apa potabila, in cheile de la masina, in cosmetice, gazon artificial si in alte produse. Pentru a reduce expunerea la plumb este indicat sa verifici daca apa pe care o bei contine plumb, sa iti lasi incaltarile la usa si sa stergi praful frecvent folosind materiale umede.

PVC

PVC-ul se gaseste in foarte multe produse: saltele de patut, jucarii gonflabile pentru piscine, papusi, bavete, jucarii de baie, podea din vinil, cortina pentru dus si altele. In unele cazuri este imposibil sa te feresti de acestea, astfel ca este indicat sa inlocuiesti cat mai multe cu unele mai sigure.

Amoniac

Acesta este un alt ingredient care poate fi perceput cu usurinta prin miros si care se gaseste in unele produse de curatat pentru geamuri si suprafete dure. Este un iritant al cailor respiratorii si al ochilor si, fara o ventilatie adecvata, se poate acumula. Copiii care sufera de astm pot fi foarte sensibili la vaporii de amoniac.

Ultimele stiri

  • Cutremur în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine a avut seismul
  • Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în prima zi de Paşte! Au fost trimise mesaje RO-Alert (VIDEO)
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Exit mobile version