Cauta

Statul se imprumuta mai scump din cauza deciziilor BNR

Banca Nationala a Romaniei a plafonat din nou sumele imprumutate bancilor comerciale, fapt ce ar putea duce la majorarea randamentelor la titlurile de stat.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este nevoit sa „jongleze” cu efectele crizei, pentru a „dribla” inflatia si deprecierea leului

Din anul 2008 si pana in iulie 2012 inclusiv, BNR a oferit bancilor comerciale, prin operatiunile tip repo, imprumuturi saptamanale „fara numar”, adica fara sa plafoneze suma totala. Prin acest demers, Banca Nationala oferea lichiditati bancilor comerciale, care garantau imprumutul cu titluri de stat. Prin aceste operatiuni, BNR obtinea in final sumele necesare pentru a interveni pe piata financiara ori de cate ori leul sau euro o luau razna, temperand presiunea asupra cursului valutar. Practic, daca leul o lua (si a luat-o  inclusiv ieri) la vale, devalorizandu-se, BNR arunca pe piata euro, iar cursul valutar leu/euro se stabiliza  la un nivel cat de cat acceptabil pentru  moneda nationala.

Plafonare cu efecte secundare

In august 2012, BNR a decis sa plafoneze, pentru prima oara in patru ani, valoarea operatiunilor repo, moment in care bancile au adoptat o alta strategie. Ministerul Finantelor tocmai lansase pe piata o noua emisiune de titluri de stat, dar bancile nu au mai vrut sa accepte randamentul de 5,25% oferit de stat, ci au cerut o dobanda mai mare (motivand ca au obtinut mai putini bani de la BNR), iar statul a fost nevoit sa se imprumute mai scump. Sesizand acest lucru, BNR a oferit in septembrie bancilor din nou bani fara plafon, dar ieri a revenit la aceasta restrictie, fapt ce ar putea duce la depasirea randamentului de 6%/an pentru titluri de stat, complet nesustenabil daca sunt emise pe o perioada de peste 10 ani. Spre comparatie, finantele Greciei au intrat in colaps dupa ce randamentele titlurilor sale de stat au trecut de 6,5% pe an.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version