Cauta

Sporuri pentru riscul de obezitate în Primăria Cluj-Napoca. Câți bani le-a promis Boc angajaților care se îngrașă la birou

emil boc

Primarul orașului Cluj Napoca, Emil Boc, le dă angajaților din Primărie spor de obezitate și stat la birou. Consilierii locali clujeni au votat acordarea unor sporuri de 15% din salariul de bază funcţionarilor, pentru că munca de la birou îi stresează, pot face hipertensiune și să devină obezi.

Direcția de Sănătate Publică Cluj a realizat un raport în acest an care confirmă că salariații de la birou ”îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă care presupun condiţii periculoase sau vătămătoare”.

Funcționarii din Primăria Cluj Napoca lucrează în condiții „periculoase”

Legea nu obligă instituţiile publice să acorde aceste sporuri. Spre exemplu Consiliul Judeţean Bihor sau Consiliul Judeţean Cluj nu acordă acești bani, dar Emil Boc a decis că sunt bani de tocat la Primăria Cluj-Napoca.

Pentru că stau la birou, subalternii lui Emil Boc sunt expuși unor boli precum hipertensiunea arterială, supraponderabilitatea sau obezitatea şi afecţiuni ale coloanei vertebrale.

Direcţia de Sănătate Publică Cluj a arătat în raport că munca de la birou presupune stres profesional, alimentaţie neadecvată, mai precis cauzele care ar putea duce la obezitate și probleme cu tensiunea, potrivit Ziua de Cluj.

Ce prevede legea

Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (153/2017) prevede că salariaţii au dreptul să beneficieze de un spor de până la 15% din salariul de bază pentru astfel de condiţii.

Legea prevede că se consideră condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă având în vedere următoarele criterii:

a. înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă.
b. existenţa unor indici de morbiditate la locurile respective de muncă
c. înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

În cazul Primăriei, este valabil doar cel de-al doilea criteriu – „existenţa unor indici de morbiditate la locurile respective de muncă”.

Care sunt afecțiunile de care suferă subalternii lui Boc

De fapt, nu munca la birou este cauza obezității, ci faptul că angajații nu mănâncă corespunzător, se stresează și nu fac sport după orele de muncă.

În Primăria Cluj-Napoca sunt 100 de angajaţi cu boli de nutriţie şi metabolism: 17 cazuri de suprapondere, 30 de cazuri de obezitate grad 1; 12 cazuri de obezitate grad 2; 4 cazuri de obezitate grad 3.

Raportul DSP arată că 23,13% dintre angajaţii consultaţi sunt supraponderali. „Munca cu caracter static, fără solicitări fizice semnificative, poziţia şezândă prelungită, caracteristice ale muncii de birou, stresul profesional şi alimentaţia neadecvată sunt principalii factori favorizanţi ai obezităţii întâlniţi la angajaţii acestei instituţii”, arată medici de la DSP.

Ultimele stiri

  • Amenajare peisagistică nouă de-a lungul șoselei Olteniței
  • Poza Zilei
  • Horoscop 29 mai 2024 – În plan sentimental, lasă-te purtat de pasiune
  • Statele Unite consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne „limitată”
  • AUR: Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară
  • Ciolacu s-a întâlnit cu investitori americani în domeniul energiei
  • Ciucă: „Cota unică nu și-a încheiat aplicabilitatea în România”
  • Cum pot economisi românii mai mulţi bani de la o lună la alta. Greşeala pe care s-o eviţi!
  • Partidele Politice Fantomă strivesc România între măsele
  • Scene şocante la bordul unui avion: un bărbat a început să alerge pe culoar. Ce au făcut poliţiştii (VIDEO)
  • Exit mobile version