Cauta

Split TVA, instrument de executare silita

Viitorul sistem de plata defalcata a TVA, care va fi introdus din ianuarie si optional din octombrie,  va functiona practic ca un instrument de executare silita, deoarece va permite executarea silita a contului de TVA si pentru alte obligatii restante existente in evidentele fiscale ale autoritatilor fiscale, chiar daca TVA este platita la termen catre bugetul de stat.

Concluzia rezulta din raspunsurile expertilor Deloitte, la un set de intrebari privind plata defalcata a TVA.

  1. Daca TVA este platita la termen catre bugetul de stat, dar exista alte obligatii bugetare (de exemplu contributii de asigurari sociale), poate fi executat contul de TVA?

Contul de TVA poate fi executat silit si pentru alte obligatii restante existente in evidentele fiscale ale autoritatilor fiscale.

2.    Cum procedam in cazul facturilor emise in 2017 ce urmeaza sa fie incasate in cursul anului 2018?

Persoanele impozabile au obligatia ca, in termen de 7 zile lucratoare de la incasare, sa vireze in contul de TVA taxa aferenta facturilor emise inainte de 1 ianuarie 2018 si incasate dupa aceasta data (pentru sumele incasate in contul curent).

  1. Daca sunt persoana impozabila neplatitoare de TVA, am obligatia de a achita TVA datorata furnizorului in contul lui de TVA?

Obligatia de a achita TVA in conturile de TVA se aplica si pentru persoanele impozabile ce nu sunt inregistrate in scopuri de TVA. Sunt exceptate de la aceasta obligatie doar persoanele fizice impozabile.

4.    Ce se intampla cu banii din contul de TVA, intra in posesia statului sau sunt la dispozitia acestuia?

Banii din contul de TVA nu sunt la dispozitia autoritatilor fiscale. Sumele din contul de TVA pot fi folosite de persoana impozabila, insa doar pentru realizarea de plati / transferuri de TVA (de exemplu: TVA achitata la Bugetul de Stat, TVA achitata catre furnizori, transferuri in alte conturi de TVA etc), iar in unele cazuri doar cu aprobarea ANAF.

  1. Care este forma prin care se face comunicarea contului de TVA catre parteneri?

Nu este prevazuta o modalitate de comunicare in Ordonanta 23/2017. Prin urmare, in lipsa normelor de aplicare a Ordonantei, consideram ca puteti realiza comunicarea contului de TVA prin orice metoda (de exemplu: prin mentionare pe factura, notificare transmisa pe e-mail / fax / posta, mentionare in contracte etc).

Ultimele stiri

  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Anunţ despre pensiile românilor, înainte de Paştele 2024. Răsturnare de situaţie. Când vin banii. Ce a transmis Poşta Română
  • Marcel Ciolacu a răspuns printr-un atac la Mircea Geoană când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale 2024
  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Exit mobile version