Cauta

Situația la zi a infrastructurii calității din România. Tot ce trebuie să știi despre evenimentul din 13 octombrie

Fănel Iacobescu, Președinte al Societății Române de Măsurări și al Organismului Național de Acreditare al României

Un eveniment legat de situația la zi a infrastructurii calității din România va avea loc în curând la Brașov.

Laboratoarele de etalonări și cele care realizează verificări metrologice sunt entități care, de cele mai multe ori, pe nedrept, stau în umbră – și asta deși infrastructura calității are o importanță majoră pentru orice națiune.

Lucru demonstrat, fără putință de tăgadă, spre exemplu, de faptul că vorbim despre acele laboratoare care validează instrumentele cu care este verificată conformitatea mașinilor, folosite în unitățile RAR sau ITP, ori echipamentele din laboratoarele în care mergeți pentru a efectua analize medicale – se transmite într-un comunicat de presă. În acest context, se amintește faptul că impactul unei certificări făcute prost poate avea consecințe dintre cele mai grave.

Tocmai de aceea, un eveniment legat de situația la zi a infrastructurii calității din România e de trecut în agendă. Mai cu seamă de către cei care activează în domeniu, ori intenționează să o facă, dar nu numai.

Conferința „ACREDITAREA RENAR, FURNIZOR DE COMPETENȚĂ, ÎNCREDERE ȘI RECUNOAȘTERE”, susținută de Fănel Iacobescu

Este și cazul Conferinței „ACREDITAREA RENAR, FURNIZOR DE COMPETENȚĂ, ÎNCREDERE ȘI RECUNOAȘTERE”, susținută de Prof. univ. dr. ing. Dr.h.c Fănel Iacobescu, Președinte al Organismului Național de Acreditare al României, Președinte al Societății Române de Măsurări, Membru al Consiliului General al Confederației Internaționale a Măsurărilor și Membru al Consiliului Director al Organismului național de standardizare – ASRO.
Evenimentul se va desfășura în ziua de 13 octombrie 2023, începând cu ora 10:00, la Sala Coloanelor a Casei Armatei din Brașov, str. Lungă nr. 1A – se mai transmite în comunicat. Înregistrarea participanților va începe la ora 9:30. Cei care doresc să participe pot confirma prezența la această conferință până miercuri, 11 octombrie, prin email la renar@renar.ro. (Persoană de contact Diana Ureche, tel. 0751 010 913).

Ce prevede Regulamentul CE nr.765/2008

În tot acest context, se reamintește faptul că Regulamentul CE nr.765/2008 al Parlamentului European și Consiliului stabilește politica UE în domeniul acreditării, evaluării conformității în general, cadrul în care se desfășoară aceste activități, principiile de funcționare și organizare a acreditării, obligațiile organismelor naționale de acreditare.
Iar acesta prevede, la articolul 4, aliniatul 1, că în fiecare stat UE funcționează un singur organism național de acreditare. Unul care se supune, după cum prevede articolul 10, aliniatul 1, la evaluări periodice ale European Accreditation (EA), organismul desemnat de Parlamentul și Comisia UE. În România, Organismul Național de Acreditare RENAR este semnatarul Acordului de recunoaștere EA-MLA. Și, pe cale de consecință, orice certificat emis de RENAR sau de organisme de evaluare a conformității (ISO/IEC/17025, inclusiv etalonări, etc.) acreditate de această entitate este recunoscut în UE și la nivel internațional.

Lucru valabil și la momentul de față, ca urmare de deciziei emise în 25 martie anul trecut, după ultima evaluare a RENAR.

Ultimele stiri

  • De ce continuă să moară elitele lui Putin?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state” (II)
  • Imagini incredibile! O furtună puternică a făcut prăpăd în Sinaia. Vijelia a luat pe sus acoperișuri și a doborât mai mulți copaci – FOTO/VIDEO
  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • În 2025, unii mai poartă mască, iar alții încă trimit pornache pe whatsapp
  • La 15 ani, un elev clujean uimește lumea științifică cu o stație care „analizează atmosfera”. Performanțele l-au recomandat pentru campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • PE relaxează regulile privind stocurile de gaze. Ion Sterian: „Este un lucru bun pentru România”
  • Detoxifierea hormonală: Ce înseamnă și de ce este tot mai populară în rândul femeilor?
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar: „A venit vremea ca românii să-și revendice suveranitatea, să-și decidă singuri viitorul”
  • Exit mobile version