AcasăNews15 septembrie, Ziua Metrologiei în România

15 septembrie, Ziua Metrologiei în România

Fănel Iacobescu, Președinte al Societății Române de Măsurări și al Organismului Național de Acreditare al României

Data de 15 septembrie va marca Ziua Metrologiei în România, cu celebrare anuală, potrivit unei Hotărâri de Guvern.

Metrologia este, într-o accepțiune generală, știința măsurării. Exactitatea și trasabilitatea rezultatelor măsurărilor sunt caracteristici metrologice esențiale în evaluarea conformității, domeniu vast prin care se asigură verificarea respectării cerințelor referențialelor din toate sferele de activitate.

„Recunoscând importanța măsurărilor în dezvoltarea economico-socială a țării, Guvernul României, prin HG 879/2001 a stabilit ziua metrologiei, cu celebrare anuală. Această sărbătoare îmi oferă prilejul de a transmite un mesaj de respect și prețuire tuturor celor care activează în domeniul măsurărilor. La Mulți Ani, dragi colegi!”, a transmis prof. univ. dr. ing. Dr.h.c Fănel Iacobescu, Președinte al Societății Române de Măsurări și al Organismului Național de Acreditare al României, membru al Consiliului General al Confederației Mondiale a Măsurărilor și personalitate distinsă cu Ordinul Național Serviciul Credincios pentru contribuții personale, deosebite, la cercetarea științifică în domeniul metrologiei.

Momentul de referinţă al istoriei metrologiei româneşti datează încă din 1864. La 15 septembrie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulga Legea pentru adoptarea sistemului metric de măsuri și greutăți în România, care avea să intre în vigoare la 1 ianuarie 1866. Aceasta este considerată prima lege a metrologiei din România, țara noastră devenind a 16-a din lume care a adoptat Sistemul Metric de unități de măsură creat în Franta, în 1799.

Când se celebrează Ziua Mondială a Metrologiei

Ziua Mondială a Metrologiei se serbează pe 20 mai, celebrându-se astfel data la care, în Franța anului 1875, reprezentanți ai șaptesprezece națiuni semnau Convenția Metrului. Tratatul a stabilit cadrul pentru colaborarea globală în domeniul științei măsurării și în aplicațiile sale industriale, comerciale și sociale, făcând posibilă așezarea bazelor unui sistem mondial de măsurare coerent, esențial pentru descoperirea și inovarea științifică, producția industrială și comerțul mondial. Precum și pentru îmbunătățirea calității vieții și protejarea mediului.

De atunci, în întreaga lume, Institutele Naționale de Metrologie avansează continuu știința măsurătorilor, prin dezvoltarea și validarea unor noi tehnici de măsurare, participând la comparații de măsurări coordonate de Bureau International des Poids et Mesures (BIPM), pentru a asigura fiabilitatea rezultatelor măsurătorilor, la nivel mondial.

author avatar
Andrei Coman
297 afisari

1 COMENTARIU

  1. 1.STAS.ul,
    „standardele tehnico-administrative de Stat” e privatizat demult.

    2. vin niste dubiosi-dubiosi din cand in cand pe la megaimage
    au niste greutati frumoase,STAS,nichelate, le polisheaza cu piele de caprioara
    si verifica cantarele,la miime de gram:
    megaimage fura la PRETZ, NU are nevoie sa fure la cantar
    costurile „verificarii” sint trecute in bonul de casa, indirect,
    la fel ca si cu batengarzii tebecicisti,sifilitici

    in concluzie:
    -alti dobitoci,
    animale care MANANCA DE FURAT,

    Yuval Harari le spune eufemistic „mancatori inutili”,
    ca sa nu-i sara gloata-n cap.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger