Cauta

Sfidarea UE. Urșii, mai importanți decât viața românilor

Înmulțirea scăpată de sub control a urșilor din țara noastră și atacurile tot mai dese la adresa oamenilor nu îi impresionează pe decidenții Uniunii Europene. Pentru aceștia, mai importantă este viața ursului, declarat specie prioritară, decât viețile românilor, puse în pericol în fiecare moment.

România trebuie să demonstreze că are probleme, ca să poată primi permisiunea de a vâna urși

Sloganurile de genul ”le-ați distrus habitatul și de aceea urșii vin peste oameni”, folosite de ONG-urile pentru protecția animalelor, au avut efect pentru o bună perioadă de timp. Sigur că în România s-au măcelărit pădurile într-un stil catastrofic, însă nu acesta este adevăratul motiv pentru care populația urșilor a scăpat de sub orice control, ci interzicerea totală a vănării acestora, care a creat un dezechilibru în ecosistem. Fără dușmani naturali, ursoaicele au început să aibă nu unul, cât aveau de obicei, ci câte trei pui, ajungându-se acum la un număr estimat de specialiști de peste 10.000 de urși. Stastisticile arată că România și Ucraina dețin aproape 50% din populația de urs brun a Europei, în condițiile în care multe dintre state ursul este ”eradicat” de mai bine de 100 de ani. Directiva Habitate a Uniunii Europene ne impune declararea ursului brun ca specie protejată prioritară, însă nicio țară din UE nu a vrut să primească vreun exemplar de la noi, prin relocare. ”E problema voastră ce faceți cu ei, însă nu aveți voie să-i omorâți”, ne-au spus cei de la Comisia Europeană anul trecut, când autoritățile române au încercat să ia măsuri. Și am ajuns în situația în care nu trece o zi fără ca un urs să atace oameni, să intre în gospodării sau să provoace accidente grave apărând brusc în fața autoturismelor pe autostrăzi, pe drumuri naționale și pe drumuri europene. Mai mult, turismul, și așa în cădere liberă, a început să aibă de suferit. Tot mai puțini oameni se încumetă să se aventureze în drumeții pe munte, de frica urșilor, iar când o fac, sistemul 112 aproape se blochează din cauza apelurilor disperate ale acestora după întâlnirea cu animalele periculoase.

Agresivitatea ONG-urilor, pe bani

Apărătorii urșilor sunt în prezent câteva ONG-uri foarte puternice, cu bani mulți din fonduri europene, care fac presiuni la orice încercare de a reglementa legislativ problema. ” Noi, de câte ori am vrut să luăm o decizie în acest sens, am primit o sută de mailuri pe zi cu <<nu ucideți urșii>>, <<sunteți criminali>>. Lângă Sibiu, la 20 de kilometri, pe DN1, la Gura Bradului, a fost lovită sâmbătă seara o ursoaică. Deja nu vorbim numai de Harghita, Covasna. Săptămâna trecută a fost lovit un urs pe autostrada de lângă Turda. Pe autostrada Sibiu-Sebeș au fost loviți deja trei urși în ultimul an. Există o suprapopulare a urșilor la ora actuală și trebuie luate măsuri. Oamenii trebuie să fie mai importanți decât urșii. Omul care a lovit acel urs în Harghita a reușit să scape cu viață, însă avea un copil în mașină, care a făcut un atac de panică, dar despre astea nu vorbim. Sau despre cum își recuperează omul dauna, că și-a distrus mașina. Este o localitate în Harghita, Adia, în care oamenii au cerut la Roalert să nu-i mai trezească în fiecare noapte, pentru că știu că vine ursul. Noi pregătim acum un  proiect de lege prin care să dăm posibilitatea ca urșii care atacă gospodăriile, oamenii să poată fi împușcați, că de relocat nu mai avem unde să-i relocăm, că peste tot există suprapopulare. Apar tot mai des și pe Transfăgărășan, chiar acum câteva zile am văzut unul pe șosea, care alerga după o mașină. Apar în zone în care nu au existat niciodată de sute de ani. În acest moment europarlamentarii noștri fac demersuri la Uniunea Europeană pentru a rezolva această problemă a României. Și haideți să ne gândim și la pesta asta porcină. Ursul mănâncă orice, inclusiv mistreții uciși de pestă, și atunci devine și ursul un factor de răspândire a bolii, ne-a declarat Zacharie Benedek, deputat UDMR.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version