Elevii de la școlile din România care deranjează orele ar putea fi duși în altă sală de clasă, unde să stea sub supravegherea unui cadru didactic, care le poate da diverse activități, precum lectură suplimentară sau completarea unor fișe de lucru.
Elevii ar urma să fie duși într-o sală special alocată, la decizia profesorului, în timpul orei de curs pe care au deranjat-o.
Noutatea se regăsește în proiectul de Statut al Elevului, pus în consultare publică de Ministerul Educației miercuri, 12 iunie.
De asemenea, ar urma ca elevilor să le fie interzisă folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor, în caz contrar acestea fiind confiscate și apoi restituite obligatoriu părinților în aceeași zi, potrivit aceluiași document.
Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică, miercuri, două proiecte – Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) şi Statutul elevului.
Ce se prevede în privința folosirii telefoanelor mobile
La Statutul elevului, principalele reglementări sau modificări vizează menţinerea interdicţiei în privinţa folosirii, de către elevi, a telefoanelor mobile ori a altor echipamente de comunicaţii electronice, în timpul orelor de curs, cu excepţia utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic.
Articolul 15, litera h prevede că elevilor le este interzis „să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor, sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”.
Ce riscă elevii care deranjează orele
Proiectul de statut include o prevedere conform căreia este interzisă folosirea absenţei ca mijloc de coerciţie.
„În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz va fi informat, în scris, părintele/ tutorele/reprezentantul legal al elevului. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat”, se precizează în Statutul Elevului, pus în dezbatere publică.
Proiectele privind Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului, puse de Ministerul Educației în consultare publică, pot fi citite AICI.