Cauta

Rusia se baga printre vestele galbene

Potrivit mass-media occidentala, Moscova se afla in spatele a sute de conturi false de pe retelele de socializare care incearca sa amplifice furia protestatarilor, aratand oameni batuti mar de politie, care nu au nici o legatura cu demonstratiile din Franta, dar prezentate ca si cand erau de la protestele ”vestelor galbene”.

Autoritatile au mobilizat 89000 de membri ai fortelor de ordine dar si vehicule blindate ale Jandarmeriei

Autoritatile franceze au declarat ca au lansat verificari cu privire la aceste conturi care s-au multiplicat. Sambata, Times arata: conturi rusesti alimenteaza online indignarea din Franta. Verificarile vor fi facute de Secretariatul general al apararii si securitatii nationale (SGDNS). O sursa apropiata dosarului a indicat ca este ”prea devreme” ca autoritatile sa se pronunte cu privire la informatiile aparute in Times dar ca ”serviciile franceze sunt atente la manipularea informatiilor”. Potrivit companiei de cybersecuritate New Knowledge, sute de conturi Twitter au difuzat fotografii si materiale video in care apar persoane lovite crunt de politie si care erau prezentate drept ”veste galbene”. Aceste imagini, vazute si revazute de internauti, nu au insa nici o legatura cu manifestatiile care se deruleaza in ultima luna pe teritoriul Frantei. Aceleasi informatii au fost raportate de Bloomberg care citeaza organizatia americana Alliance for Securing Democracy.

Politia a folosit gloante si bile din cauciuc

Sunt denuntate 600 de conturi Twitter cunoscute ca promoveaza ideile Kremlinului, cu hashtagul #giletsjaunes in frunte. ”Este un indiciu puternic al unei vointe de a amplifica conflictul din Franta”, au comentat analistii.

Media Kremlinului s-a pus pe treaba

Aceste false conturi insista mai ales asupra faptului ca si in randurile politiei revolta nu este departe. Afirmatie care evident nu este sustinuta de dovezi dar care se aseamana altor campanii de dezinformare sustinute de Kremlin si al caror scop este de a suscita neincredere fata de guvernele occidentale si de a arata ca democratiile liberale sunt in declin, afirma expertii in retele sociale. Bloomberg precizeaza ca o mare parte a acestor informatii difuzate pe conturi Twitter provin din media prorusa, cum ar fi RT, Sputnik si Ruptly, o agentie de presa video cu sediul in Germania si care apartine de RT. Toate aceste structuri media au raportat in ultimele zile informatii potrivit carora politistii francezi nu-l mai sustin pe presedintele Emmanuel Macron si se alatura manifestantilor, bazandu-se pe doua mici sindicate politienesti din Franta. Spre exemplu, intr-un material video difuzat de doua din aceste institutii media ruse, politistii din Pau (sud-vestul Frantei) apar scotandu-si castile de protectie, gest descris de media rusa ca unul de solidaritate cu protestatarii. Desi jurnalistii si politistii de la fata locului au precizat ca fortele de ordine si-au scos pentru scurt timp castile pentru a discuta cu ”vestele galbene”

Si in spatele prezidentialelor franceze

Specialistii afirma ca este dificil momentan masurarea efectului acestor informatii asupra internautilor francezi. Totusi, precizeaza expertii in securitate cibernetica, cand informatiile negative sunt partajate de-o maniera masiva si persistenta, o parte din ele ii vor atinge pe utilizatorii francezi de pe retelele social-media. De notat ca media rusa a fost tintita cu degetul in timpul alegerilor prezidentiale din Franta. Ingerinta rusa a fost denuntata in timpul alegerilor din 2017, cand au avut loc atacuri informatice ale hackerilor rusi care vizau echipele lui Emmanuel Macron, RT si Sputnik fiind desemnate ca au raspandit rumori si fake-news cu privire la Macron. In SUA, senatorul republican Richard Burr, seful comisiei de informatii a Senatului insarcinata cu anchetarea ingerintelor Rusiei in alegerile prezidentiale americane, declara atunci: ”cred ca este rezonabil sa afirmam , dupa cum estimeaza toata lumea, ca rusii sunt implicati activ in alegerile prezidentiale franceze”.

Parisul, din nou sub asediu

A patra manifestatie nationala a ”vestelor galbene” a readus haos si teroare, sambata, in capitala Frantei, autoritatile mobilizand un dispozitiv de securitate impresionant. 1385 de persoane au fost retinute iar 974 au fost plasate in arest preventiv pe intreg teritoriu Frantei, unde au iesit in strada 125.000 de manifestanti, din care 10.000 pe strazile Parisului. Confruntari violente intre manifestanti si politie au avut loc in special in Nantes, Bordeaux, Lyon, Marseille, Toulouse, Saint-Etienne. In Paris, 920 de persoane au fost retinute iar 620 plasate in custodie. In Paris, fortele de ordine au facut anterior controale sistematice in transportul in comun si la nivelul diferitelor cai de acces catre Champs-Elysees, intervenind cu gaze lacrimogene pentru a evita comasarea statica a manifestantilor. Insa protestele, care au inceput calm, au degenerat dupa ce manifestanti (mai ales de extreme dreapta si stanga) au incercat sa smulga mobilierul urban pentru a ridica baricade, ciocniri violente cu fortele de ordine avand loc in mai multe zone din Paris, in special pe bulevardele Haussmann si Friedland si in Piata Republicii, unde magazinele si restaurantele au fost distruse. Ministerul de Interne a declarat ca au fost confiscate de la manifestanti masti de gaze, proiectile, arme albe, obiecte contondente si petarde.

Pana acum, pierderi de un miliard de euro

Retailerii francezi au pierdut aproximativ un miliard de euro din 17 noiembrie, cand au inceput protestele „vestelor galbene”, a anunţat Federaţia de Retail din Franţa (FCD). Cum informaţiile au fost furnizate inainte de protestul de sambata, pagubele ar putea sa depaşeasca aceasta suma, giganţii Carrefour sau Casino, a avertizat ca mişcarile de strada ar putea afecta semnificativ vanzarile de Craciun, vitale pentru  profitul marilor lanţuri de magazine. Turnul Eiffel, muzeele pariziene Luvru şi Orsay, alaturi de Grand Palais, Petit Palais şi Orangerie, precum şi Opera din Paris, asemeni centrelor comerciale de pe bulevardul Champs Elysees, au fost inchise publicului sambata, cand a avut al patrulea weekend cu proteste. Anul trecut, Parisul a atras 40 de milioane de vizitatori, iar in primele şase luni din acest an turiştii au cheltuit in capitala Franţei 10,3 miliarde de euro. Analiştii avertizeaza ca actualele turbulenţe ar putea afecta industria turismului din Franţa, a doua economie a zonei euro. Saptamana aceasta, acţiunile Accor, Vinci, Air France KLM, Carrefour şi FNAC Darty au inregistrat scaderi importante la Bursa de la Paris, pe fondul temerilor ca protestele „vestelor galbene” vor duce la scaderea consumului şi a numarului de turişti.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version