Cauta

Romania vrea 47 de miliarde de euro de la UE. Cat va obtine?

Liderii tarilor UE negociaza in aceastai saptamana bugetului comun pentru 2014-2020. Mari contributori vor reducerea sumelor initiale, statele cu probleme economice se opun. Romania va primi mai putini bani, deoarece n-a consumat nici 10%  din vechiul buget.

Presedintele Parlamentului European, Martin Schultz (stanga), si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sunt de acord cui bugetuil de 47 de miliarde de euro pentru Romania

Comisia Europeana (CE) a avansat un proiect de buget de 1.033 de miliarde de euro. Statele net contributoare, printre care Germania si Marea Britanie, vor sa reduca neaparat suma cu 50- 100 de miliarde de euro, scazand noul buget la nivelul celui alocat pentru 2007-2013. Inclusiv presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cere o reducere cu 75 de miliarde de euro a sumelor alocate.

Liderii UE vor sa taie bani din fondurile de coeziune, care erau alocate pentru ca statele mai putin dezvoltate (ca Romania) sa le ajunga din urma pe cele dezvoltate. Si fiindca tot am ajuns la taieri, Rompuy a propus ca, in cazul tarii noastre, sa se scada circa opt miliarde de euro, din care cinci miliarde de euro de la Coeziune si trei miliarde de euro de la Agricultura. In bugetul initial al CE, Romaniei ii reveneau aproximativ 47 de miliarde de euro, dar autoritatile de la Bruxelles sunt nemultumite, si pe buna dreptate, de capacitatea de absorbtie a fondurilor comunitare.

Ponta „absoarbe” dublu

Periodic, Ministerul Afacerilor Externe publica pe site-ul sau informari referitoare la nivelul de absorbtie a fondurilor europene. Conform raportarii din 30 aprilie 2012 privind cheltuirea fondurilor alocate pentru transporturi, mediu, dezvoltare regionala etc., s-au absorbit doar 7,46% din banii UE, iar in 31 octombrie 2012, doar 9,7%. Premierul Victor Ponta sustine ca s-a consumat dublu, adica 20% din fonduri, insa el a inclus si platile guvernului catre beneficiari. Totusi, Ponta sustine ca a calculat corect si a cerut si ministrilor sa foloseasca aceeasi aritmetica in raportarile viitoare. Acest lucru nu-i va induiosa insa pe liderii UE, decisi sa mentina Romania in stadiul actual de subdezvoltare.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version