Cauta

ROBOR – blestem pentru romani, gaina cu oua de aur pentru banci

Avocatului Gheorghe Piperea a explicat, ieri, intr-o interventie la TV,  unde merg banii romanilor rezultati in urma cresterii facturilor, in urma inflatiei, a majorarii preturilor la carburanti si a ratelor mai mari din cauza cresterii ROBOR.

ROBOR a luat o in sus cu o viteza uimitoare si numai bancile sunt fericite

„Sistemul bancar si corporatiile din domeniul financiar care aspira acesti bani si in momentul de fata ii externalizeaza, in scot in afara tarii, sub denumirea de costuri rezultate din pierderile din anii anteriori – optimizare fiscala”, a spus Piperea. Altfel  spus, cu cat creste ROBOR, cu atat mai fericite sunt bancile care zic ca iti recupereaza nu stiu ce pierderi, Singurii fraieri sunt bietii oameni care au credite in lei. Nici macar statul nu are vreun castig din aceasta bizara afacere care te loveste la portofel fix cand vrea ea…

Dar ce este ROBOR?

Toata lumea vorbeste acum depre ROBOR, dar prea putina lume intelege ce este acesta. Tot avocatul Piperea a explicat cel mai bine: “ROBOR – Romanian Interbank Offer Bank – este rata medie a dobanzii la care se imprumuta intre ele bancile pe piata inter-bancara si care este stabilita de BNR. Imprumuturile interbancare se pot contracta pe termene foarte scurte (o zi, o saptamana sau o luna) sau scurte (trei luni, 6 luni, un an). De aceea, ROBOR este diferit ca procent in functie de termenul imprumutului inter-bancar. Cele mai uzitate sunt cele pe 3 luni sau 6 luni, acestea fiind utilizate in stabilirea cunatumului dobanzilor la creditele de retail sau corporate. ROBOR este un indice de variabilitate a dobanzii care sta la baza tuturor creditelor acordate de banci populatiei sau firmelor. La acest indice se adauga o marja fixa sau variabila (in contractele de credit de retail, variabilitatea marjei este clauza abuziva), comisioane, speze, taxe si asigurari. Totalul acestor costuri inseamna Dobanda Anuala Efectiva (DAE), pentru creditele de retail fiind esential ca aceasta DAE sa fie clara si neechivoca in contract. ROBOR sta la baza dobanzii variabile, formula de dobanda utilizata de banci in marea marea majoritate a cazurilor creditelor de retail in lei. Dobanda fixa in aceste contracte este foarte rara”.

Export de parale

Cum altfel am putea intelege frenezia bancilor cand ROBOR urca si tot urca altfel decat un export de bani care vin aproape moca? Pentru banci e simplu: strang paralele suplimentate de ROBOR si le trimit spre buna folosinta in afara tarii. Dar, daca tot am citit aceste randuri de unde vedem ca bancile sunt singurele beneficiare ale cresterii ROBOR, nu ne ramane decat sa ne intrebam daca nu cumva chiar institutiile acestea bancare pun umarul la avantul ROBOR? Isi sprijina, cum ar veni, mecanismul ce le aduce beneficii bune?

 

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version