Cauta

Robert Doisneau, fotograful cucerit de viata de pe strazile Parisului, omagiat de Google

La 100 de ani de la nasterea lui Robert Doisneau, despre care s-a spus ca a fost unul dintre pionierii fotojurnalismului, Google si-a modificat logo-ul, pentru ca utilizatorii sa isi aminteasca de fotograful francez.

Robert Doisneau este cunoscut drept fotograful care a „prins” in fotografiile sale frumusetile unice ale strazilor din Paris. Iar logo-ul Google de sambata, 14 aprilie, este realizat din patru poze realizate de Robert Doisneau, artistul foto de la a carui nastere se implinesc, in 2012, 100 de ani. Impreuna cu Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau a fost considerat un pionier al fotojurnalismului. Nu putini sunt cei care ii stiu povestea – mergea pe strazile din capitala Frantei si imortaliza imagini inedite. „Eu nu fotografiez viata asa cum este ea, ci viata asa cum as vreau eu sa fie”, spunea Doisneau.

Cea mai veche fotografie a lui Doisneau, prezentata de asemenea in colajul din logoul Google, este „Le Remorqueur du Champ de Mars”. Fotografia, realizata in 1943, prezinta doi copii care se joaca la Champ de Mars, langa Turnul Eiffel din Paris. Un baietel merge pe bicicleta, tragand dupa el o fetita pe rotile.

De asemenea, cea mai cunoscuta fotografie a lui Robert Doisneau – „Le baiser de l’hotel de ville” (Sarutul de la Hotel de Ville, n.r.), realizata in 1950, reprezinta una dintre cele patru imagini alese de Google pentru colajul-logo dedicat lui Doiseneau. Fotografia surprinde un cuplu sarutandu-se pe strazile aglomerate ale Parisului. In imagine apar actorii aspiranti Francoise Delbart, care la acea data avea 20 de ani si Jacques Carteaud, in varsta de 23 de ani la momentul realizarii fotografiei.

Cea de-a treia fotografie din logoul Google dedicat lui Doisneau – „Trois petits enfants blancs, parc Monceau” (realizata in 1971) – prezinta monumentul dedicat scriitorului francez Guy de Maupassant din parcul Monceau, din Paris. Pe fundal se vad trei copii, imbracati in alb, care alearga. A patra poza semnata Robert Doisneau care se regaseste in colajul din logoul Google este „Le Chien a Roulettes”. Imaginea realizata in 1977 prezinta un caine care merge cu ajutorul unui carucior special. Patrupedul e surprins pe un trotuar din acelasi Paris.

Doisneau a murit, pe 1 aprilie 1994, la 81 de ani. In urma celui considerat a fi unul dintre pionierii fotojurnalismului, a ramas colectie de circa 450.000 de negative! Google ne aminteste, pe 14 aprilie, cine a fost Robert Doisneau, prin intermediul logo-ului special dedicat fotografului francez!

Ultimele stiri

  • Marcel Ciolacu anunță toleranță zero pentru „păcănele”. Începe marea curățenie!
  • Turcescu și Gușă s-au luat la trântă cu un monstru pervers și ticălos
  • Cum riscă bucureștenii să plătească amendă chiar dacă au plătit parcarea prin SMS
  • Noua politică a UE. Populația, forțată să cumpere mașini electrice de mici dimensiuni
  • Tragedie în Călărași. O fetiță și bunica ei au murit, după ce ar fi mâncat pește
  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Exit mobile version