Cauta

Regimul contraventiilor se modifica. Soferii nu mai scapa usor de amenzi

Soferii contravenienti care nu se prezinta la posta pentru a primi procesul verbal nu vor scapa de plata amenzii, deoarece documentul le va fi adus acasa si lipit pe usa de catre postas.

Postasul va aduce procesul verbal constatator acasa la soferul contravenient

Ordonanta nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor va fi modificata in curand. Un proiect de act normativ prevede ca soferii care vor sa fenteze plata amenzii nu vor mai putea invoca motivul ca nu le-a parvenit procesul-verbal constatator.

Instiintare in plic

Potrivit proiectului legislativ, in cazul in care contravenientul refuza sa semneze confirmarea de primire sau nu se prezinta la furnizorul de servicii postale, in vederea ridicarii corespondentei la data indicata, copia procesului-verbal se afiseaza in plic inchis la domiciliul, resedinta sau sediul contravenientului, de catre personalul furnizorului de servicii postale. Asadar, chiar daca soferul contravenient  refuza semnarea documentelor, postasul tot va comunica procesul-verbal, prin lipirea plicului pe usa casei ori firmei celui amendat.

Procesul verbal – martor

Dupa lipirea pe usa a plicului, postasul va fi obligat sa intocmeasca un proces-verbal, in care sa consemneze operatiunea de afisare. In situatia in care adresa de domiciliu nu mai exista sau noul proprietar nu permite comunicarea actului, plicul se va afisa in spatiul special amenajat acestui scop la primaria localitatii pe raza careia figureaza ultimul domiciliu al contravenientului. Procesul-verbal de afisare face dovada comunicarii. Pentru ca lucrurile sa fie clare, iar cercul sa se inchida, confirmarea de primire semnata de contravenient sau procesul-verbal de consemnare a operatiunii de afisare vor fi transmise autoritatii care a solicitat comunicarea. In cazul in care domiciliul/sediul sau resedinta contravenientului este in strainatate, comunicarea procesului-verbal se face exclusiv prin posta. Documentul va avea atasata o traducere intr-o limba de circulatie internationala a continutului acestuia, a conditiilor si termenelor de plata, precum si a posibilitatii exercitarii caii de atac. In acest caz, procesul-verbal se considera comunicat in termen de doua luni de la data expeditiei, daca nu este returnata corespondenta sau nu este confirmata primirea acesteia intr-un termen mai scurt.

Prescriere in doua luni

Proiectul de act normativ prevede ca amenda se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de doua luni de la data aplicarii sanctiunii. In prezent, amenda se prescrie daca nu a fost comunicata contravenientului in termen de o luna.

Ultimele stiri

  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Exit mobile version