Cauta

Refugiatii, repartizati cu forcepsul in UE

Liderii europeni s-au intalnit, ieri, din nou la Bruxelles pentru a incerca noi solutii cu privire la originea crizei migratorii, dupa ce , marti, un consens cu privire la repartizarea a 120.000 de refugiati a fost luat cu pretul unei fracturi cu mai multe tari din Estul Europei.

Relocarea a 120.000 de refugiati a impartit Europa in doua tabere

Sefii de stat si de guvern ai UE au participat, ieri, la reuniunea extraordinara si informala a Consiliului European pentru a decide alte masuri in criza migratorie, in special cu privire la un ajutor financiar mai important pentru tarile frontaliere Siriei (Turcia, Iordania, Liban) vizand indiguirea afluxului solicitantilor de azil. Asa cum se stie, Romania, Ungaria, Republica Ceha si Slovacia au respins (in van) repartizarea refugiatilor pe baza cotelor obligatorii. Disensiunile interne ”slabesc mult credibilitatea noastra”, a prevenit, ieri,  seful diplomatiei UE, Federica Mogherini. Tot ieri, Comisia Europeana a anuntat ca a lansat 40 de proceduri de infringement contra 19 state UE, inclusiv contra Romaniei, pentru ca nu au respectat punerea in practica a regulilor europene comune in materie de drept de azil, informeaza Le Monde. Sunt vizate Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, Romania, Suedia si Slovenia. Tarile in cauza au doua luni la dispozitie pentru a raspunde Comisiei, care isi rezerva dreptul, daca considera aceste raspunsuri insuficiente, sa se adreseze Curtii de justitie a UE. ”Toata lumea trebuie sa-si preia responsabilitatile, toate statele, nu numai Comisia Europeana”, a precizat, ieri,  Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene.

Iohannis: ”Problema poate fi gestionata usor de Romania”

Inainte de a pleca la reuniunea extraordinara si informala a Consiliului European, presedintele Romaniei a declarat, ieri, ca regreta faptul ca tarii noastre i-au fost alocati aproximativ 2500 de refugiati in plus, urmare a hotararii Consiliului JAI. ”Regret ca aceasta decizie in loc sa fie luata prin consens, in baza unor negocieri si discutii, s-a luat prin vot majoritar. Nu cred ca impunerea cotelor obligatorii, printr-un vot majoritar, rezolva aceasta problema. Aceasta impartire matematica nu tine cont de o serie de factori foarte importanti.” Klaus Iohannis a amintit ca Romania a refuzat cotele obligatorii inca din martie si ca a sustinut pozitia Romaniei de participare voluntara. Iohannis a mai explicat ca Romania va primit pentru fiecare refugiat 6000 de euro. ”Numarul de refugiati pe care ar urma sa-l primeasca Romania in realitate nu este mare si nu trebuie sa-i primim in urmatoarele saptamani. Este vorba de o perioada de cel putin un an, mai probabil doi ani, in care esalonat ar trebui sa-i primim pe acesti refugiati. Problema poate fi gestionata usor in Romania si este bine sa ne aratam solidaritatea cu celelalte state membre”, a spust Iohannis.

Casa Alba cere tarilor UE sa-si primeasca ”partea echitabila” de emigranti

Presedintele Barack Obama a cerut, marti, in cursul unei convorbiri telefonice cu Angela Merkel, tuturor tarilor UE sa-si primeasca ”partea echitabila” de refugiati. ”Cei doi sefi de stat au cazut de acord asupra necesitatii unei solutii la scara europeana in care toate tarile membre sa accepte partea lor echitabila de refugiati”, a indicat Casa Alba intr-un comunicat, informeaza AFP.

Slovacia ataca in justitie ”cotele” UE

Slovacia a anuntat ca va depune plangere la curtea europeana de la Luxemburg impotriva repartizarii obligatorii a refugiatilor pe baza sistemului de cote, a declarat ieri premierul tarii, Robert Fico. ”Slovacia nu are intentia sa respecte cotele obligatorii. Vom depune o plangere la Luxemburg”, dupa acordul JAI de relocare a 120.000 de refugiati in tarile UE. Robert Fico a recunoscut ca, refuzand sa-i primeasca pe refugiati, Slovacia risca sa fie urmarita in justitie pentru violarea legislatiei europene.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version