Cauta

ROMÂNIA REDESCHIDE TERMOCENTRALELE pe cărbune! / Fără gaz de la ruși, europenii nici nu vor să mai audă de Green Deal!

termocentrale

Războiul din Ucraina anulează Green Deal-ul! Se redeschid termocentralele de cărbune din România. Anunțul lui Florin Cîțu

Războiul din Ucraina resuscitează cărbunele, ca alternativă pentru reducerea dependenței față de gazul rusesc. Comisarul european Frans Timmermans, care este și șeful programului european Green Deal, a spus că statele UE ar putea să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc și să rămână în linie cu obiectivele climatice ale Uniunii, relatează Politico.eu.

În acest context, autoritățile române vede ca posibilă soluție la criza actuală, pe lângă exploatarea gazelor și Marea Neagră și repornirea termocentralelor pe cărbune.

România urmează astfel exemplul altor țări europene și va reporni unele instalații de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, a anunțat președintele PNL, Florin Cîțu.

„Ieri a fost o discuție mai lungă pe energie. Aseară premierul s-a întâlnit cu cei de la Complexul Energetic Oltenia și Hunedoara pentru a reporni acele capacități care folosesc cărbune. Este clar că în această situație complicată toată Europa se uită la surse alternative pentru a produce energie. Și România avea deja aceste resurse. Vom vedea dacă avem și cărbune sau va trebui să importăm.”, a transmis Cîțu.

600 de persoane reangajate

Liberalul a declarat că 600 de persoane vor fi reangajate în sectorul energetic, ceea ce este o veste bună pentru acești oameni care au suferit.

Cîțu a dat de înțeles că ar fi posibila si exploatarea aurului de la Roșia Montană.

„Mă gândeam că, dacă Europa poate să revină la partea de stații de cărbune ar trebui să ne uităm și la Roșia Montană. Avem și acolo resurse pe care putem să le folosim în interesul României și ar trebui să ne uităm în ce condiții am putea să începem și acolo exploatoarea”, a declarat Florin Cîțu.

România mai are active 17 exploatări miniere de cărbuni

Europa e gata să se întoarcă la cărbune, după ce ani la rând a susţinut închiderea minelor. Acum, cu ameninţarea ruşilor că închid gazul, pericolul poluării pare răul cel mai mic. Şi mineritul din România ar putea primi o viaţă mai lungă.

În momentul de faţă de faţă, în România se mai produce energie electrică pe bază de cărbune doar la complexul energetic Oltenia. De exemplu, astăzi cărbunii înseamnă în jur de 20-25 la sută din energia produsă de România. Un procent similar îl are energia nucleară. Însă cea mai mare pondere în producția țării noastre o are energia hidro, peste 30%.

În România mai sunt 17 exploatări miniere de cărbuni active. O parte dintre ele sunt în proces de închidere. În total, carierele de suprafață ocupă 10.500 de ha, aproximativ jumătate din suprafața municipiului București, arată un studiu.

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă AGRI-EW
  • Amenajare peisagistică nouă de-a lungul șoselei Olteniței
  • Poza Zilei
  • Horoscop 29 mai 2024 – În plan sentimental, lasă-te purtat de pasiune
  • Statele Unite consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne „limitată”
  • AUR: Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară
  • Ciolacu s-a întâlnit cu investitori americani în domeniul energiei
  • Ciucă: „Cota unică nu și-a încheiat aplicabilitatea în România”
  • Cum pot economisi românii mai mulţi bani de la o lună la alta. Greşeala pe care s-o eviţi!
  • Partidele Politice Fantomă strivesc România între măsele
  • Exit mobile version