Cauta

Răscoala țiganilor: ”Dă-ne de mâncare sau îți luăm gâtul!”

Incidentele din comuna brașoveană Teliu, în care țiganii l-au amenințat cu moartea pe primar dacă nu le dă de mâncare, sunt doar începutul. Bomba socială a comunităților de romi întorși din țările europene a început deja să explodeze, iar autoritățile nu sunt nici pe departe pregătite să o dezamorseze.

Violențele din Teliu s ar putea extinde în toată țara

Oamenii de afaceri din Brașov au sărit să-l ajute pe primarul din Teliu și i-au trimis alimente ca să potolească furia țiganilor din comună, care îl amenințau cu moartea. Primarul Dorinel Blendica, om cu două facultăți, pilot –instructor de zbor, locotenent colonel și căpitan comandor, este, de bună seamă, cunoscut în județ, însă pericolul nu a trecut deloc. Chiar dacă în comună au apărut mai multe patrule de polițiști și jandarmi, foamea țiganilor nu poate fi potolită cu forța. ”Mi-au spus că, dacă în termenul cel mai scurt nu le asigur alimente, ei, pentru copiii lor, vor face moarte de om. Acum i-am calmat cât de cât. Au sărit să mă ajute tot felul de oameni de afaceri din Brașov, care mi-au trimis cartofi, pâine, carne congelată, sunt și câteva magazine în comună care vor să mă ajute cu făină, cu mălai, cu diferite produse. Unde sunt comunități de romi, fenomenele de acest gen vor lua amploare, pentru că acum au rămas chiar fără nicio sursă de venit, mulți dintre ei mai lucrau unii zilieri, alții pe la anumite firme. Acum, dacă totul s-a închis, în condițiile în care toți au de la 5 copii în sus, nu mai au bani și au început să urle, că din ce mai cumpără de mâncare, că nu au, că să le dea Primăria. Noi nu avem nicio bază legală deocamdată să asigurăm pachete pentru aceste familii defavorizate. Și la ajutorul social sunt niște documente, niște grile în care, dacă nu te încadrezi, nu poți beneficia. Mai sunt și cei care s-au întors din afara țării, pentru că am avut aproape 100 de romi care au fost plecați în Spania, Germania, Olanda, Anglia, dintre care vreo 50 chiar au mers la muncă în Germania în agricultură, la recoltat de legume-fructe. Câteva zeci de familii de romi o duceau bine, dar acum s-au întors la zile negre, cum se zice. Am avut însă și romi angajați, pentru că aveam în zonă unități industriale care aveau nevoie de forță de muncă necalificată, dar s-au închis toate. Trebuie spus că mulți romi din comună beneficiază de ajutor social, iar o familie de romi primește peste 1.500 de lei pe lună, pentru că are mulți copii”, ne-a declarat primarul comunei Teliu, Dorinel Blendica.

Magazinele din zonă, în pericol

Țiganii din Teliu au amenințat că, dacă nu vor primi de mâncare de la Primărie, vor începe să spargă magazinele din zonă. ”Acum am vorbit cu prefectul (n.r.ieri) și cu șeful Poliției Județene Brașov, au fost aici, la mine, și am stabilit niște soluții. O să convoc Comitetul Local pentru Situații de Urgență, să încercăm să facem o rectificare de buget și cu cei de la Biroul Social să facem niște liste, în funcție de priorități, cu familii care nu au niciun fel de venit și au de la 5-6 copii în sus și să începem să-i ajutăm cu tot felul de pachete cu mâncare, dar nu știu cât o să putem, că nici cu asta nu ne putem întinde prea mult timp. Șeful Poliției Județene m-a asigurat că o să trimită cât mai multe echipaje de poliție și jandarmerie pentru a restabili ordinea. Și asta pentru că romii au amenințat că, dacă nu le dăm de mâncare o să înceapă să spargă magazine, o să vină la Primărie să spargă geamurile.  Prefectul mi-a zis că nu are cum să mă ajute și mi-a sugerat să facem acest Comitet Local pentru Situații de Urgență, să stabilim o anumită sumă pentru aceste familii, să o luăm din bugetul nostru și apoi, la toamnă, probabil ne vor da banii de la Guvern. Eu acum trebuie să renunț la investiții, care erau și ele importante, ca să pot să asigur bani pentru acești oameni. Nici nu știu de unde am putea lua, pentru că nu pot să mă ating de banii pentru investițiile pe bani europeni, unde trebuie să pun cofinanțarea de 20%. Pentru început ne-ar trebui cam 20.000 de lei ca să le facem romilor pachete cu strictul necesar. Vom face anchete sociale. Avem, în total, 500 de familii, cu foarte mulți copii, aproape ne depășesc pe noi, românii și maghiarii la un loc. Noi suntem undeva la 2.300 de români și maghiari și ei sunt aproape 2.000. Noi monitorizăm nașterile și anul trecut s-au născut 3 români, 2 maghiari și 70 de romi. Vă dați seama la nivelul țării ce se întâmplă, pentru că aceasta este ponderea de nașteri. Oricum n-o să pot să le dau pachete la mai mult de un sfert dintre romi, care se încadrează în ancheta socială. Și vă dați seama că o să vină și ceilalți pe capul meu și o să mă amenințe. Acum am forțe de ordine, că mi-au trimis patrule de jandarmi și poliție, armata cu blindatele, mascații, mi-a lăsat numărul de telefon șeful Poliției Județene Brașov, dacă am probleme, să-l sun urgent”, ne-a mai precizat Dorinel Blendica, primarul comunei Teliu, din Brașov.

Ultimele stiri

  • Unde este Poiana Narciselor, peisajul de vis pe care românii îl caută pentru o vacanţă ca de neuitat
  • Imagini apocaliptice, cu sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. Căldura, ucigaşul silenţios (VIDEO)
  • Florin Călinescu, atac dur la Klaus Iohannis: „Să ții un post blocat 27 de ani, asta este o mizerie…”
  • Românii care se aleg cu pensii mai mari cu 1.500 lei, după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Meteorologii ANM anunţă, după ploi şi vijelii, canicula în mijlocul lunii mai. Zonele afectate
  • Cutremur în România, marți dimineață/Ce magnitudine a avut seismul din 7 mai
  • Motivul pentru care Guvernul e la un pas să „îngheţe” salariile şi pensiile. Anul electoral îi încurcă mult
  • Cinci muncitori au murit în Sicilia, într-o stație de epurare – VIDEO
  • Israelul bombardează intens oraşul Rafah, din Fâşia Gaza, deşi Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu. Cel puţin 12 morţi (VIDEO)
  • Polonia verifică dacă judecătorul care a cerut azil în Belarus a fost spion
  • Exit mobile version