Cauta

PSD, blat cu bancile

Dupa ce le-a dat in cap, Statul s-a razgandit si tot de la banci vrea sa se imprumute. Adica, vezi Doamne, Guvernul se duce cu sarut mana la bancheri si linge acolo unde a scuipat! Cam asa inteleg ziaristii cu ochelari de cal pe ochi ca stau lucrurile. Realitatea e un pic diferita si arata a banc de la Radio Erevan. Statul nu ia, ci da bani bancilor! O afacere marca PSD, de pe urma careia balaurii din finante castiga, si castiga al dracului de bine!

Pe final de ianuarie, Eugen Teodorovici tipa cat il tinea gura ca nici nu se pune problema sa se mai imprumute din piata. N-are nevoie, se descurca MFP-ul din alte surse. Gata, a-nceput razboiul Stat – banci, e cu lacrimi, sange, morti! Cand colo, ce sa vezi, dupa nici zece zile Orlando e, deja, in pozitia ghiocelului! O avea legatura cu recenta intrevedere cu Mugur Isarescu, nu stim. Ceva, insa, s-a petrecut acolo, in spatele usilor inchise, ca prea nu a rasuflat un cuvant, un zvon, tacere ca-n cimitir. Sa revenim la fiorosul (a se citi cu ghilimelele de rigoare) ministru al Finantelor, care acum cauta sa atraga de pe piata interna putin peste doua miliarde de lei.

Si cum o poate face? Nimic mai simplu (pentru ei, beneficiarii combinatiei), prin emisiuni la dobanzi foarte atractive, pe termen scurt. Dobanzi foarte atractive se traduce prin 4%, iar pe termen scurt inseamna castig sigur, garantat de stat, in cel mult sase luni. Pai, o pleasca mai buna nici ca se putea! Primul ordin al MFP e pentru azi, 7 februarie – Statul vrea sa atraga 300 de milioane lei, la o dobanda de 4%, pe termen scurt. Unii se intreaba daca bancilor vor accepta sa ajute ministerul Finantelor. Pai, in realitate, bancile si fondurile de investitii se ajuta pe ele! Unde s-a mai pomenit sa imprumuti pe cineva cu 100 de milioane si sa ai garantat un castig de 4% peste mai putin de jumatate de an!?

„Am dat dispozitie – nu ne imprumutam din piata”

Pe 29 ianuarie, Eugen Teodorovici spulbera institutiile bancare. Declaratie de razboi, de razvratit si altfel nu: „Apropo de imprumut, ieri (n.n. – 28 ianuarie) am dat dispozitie si am spus «nu ne imprumutam in piata». Ca tot am auzit «rusinea nu stiu care». Nu, inca o data – Ministerul de Finante are sume suficiente pentru a se finanta! Stiti foarte bine – avem sumele necesare in trezorerie pentru a ne finanta, pentru foarte mult timp, minim sase luni de zile”. Cat curaj, domne! Fix pana pe 5, 6 februarie l-a tinut, cand acelasi muschetar de plus si minus a facut un blat cu bancile, mai frumos decat aranjamentele Cooperativei, pe vremuri, in Liga 1!

De fapt, nu doar Teodorovici si-a schimbat modul de a privi bancile, dar si Darius Valcov are alt discurs. Omul despre care multi spun ca ar fi adevaratul premier al Romaniei declara acum ca spera ca bancile, ca trage nadejde, ca o fi si o pati. Despre chestiunea ROBOR e vorba, sa ne intelegem, iar Valcov are intelegere si rabdare, cica „sper sa obtinem o schimbare a modului in care este calculat ROBOR. Se va lua o decizie impreuna cu Banca centrala, care poate modifica regulile interne ale pietei interbancare fara a solicita aprobarea parlamentara”. Docil baiat, asa-i?! De fapt, amandoi sunt asa si tare ne temem ca are legatura cu intalnirea Teodorovici – Isarescu, de zilele trecute.

Guvernatorul BNR s-a dovedit a fi o nuca prea tare chiar si pentru fortele cumulate ale acestor doi zburdalnici visatori din Guvernul Dancila.

Ultimele stiri

  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Anunţ despre pensiile românilor, înainte de Paştele 2024. Răsturnare de situaţie. Când vin banii. Ce a transmis Poşta Română
  • Marcel Ciolacu a răspuns printr-un atac la Mircea Geoană când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale 2024
  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Exit mobile version