Cauta

Principesa Margareta i-a luat la palme pe olandezi, la ei acasă!

România n-a mai avut de ani buni un ambasador care să îi ia apărarea în fața Occidentului hulpav, nemilos și duplicitar. Și, chiar dacă nu are acest statut, Principesa Margareta s-a comportat ca un adevărat diplomat, oferind o lecție despre atitudine potrivită și discurs incisiv. La Haga, în fața Casei Regale olandeze și a altor înalți reprezentanți ai societății batave, fiica Regelui Mihai I și-a făcut mândru tatăl, punându-se scut pentru interesele țării.

„Încetați cu aerele de superioritate!”. Cine-ar fi crezut că Principesa Margareta poate transmite un asemenea mesaj Occidentului? A făcut-o și nu numai atât, dar și-a citit uluitorul discurs chiar sub privirile năucite ale membrilor Institutului Olandez de Relații Internaționale, cărora nu le venea a crede că cineva a cutezat să-i înfrunte acasă la ei, în Haga.

Ei bine, Principesa Margareta s-a dus în Țara lalelelor decisă să citească un „spici” fulminant, pledoarie pentru cauza României terfelită ani la rând de puterile Vestului sub bocancii intereselor oculte. Olandei i s-a reamintit că, deși îndeplinim toate condițiile de aderare, se opune în continuare primirii noastre în spațiul Schengen. Iar Uniunii Europene i-a atras atenția că deviază, în ultima perioadă, de la viziunea de ansamblu a construcției UE.

Nu am intrat în UE pentru roșii ieftine!

Încă de la început, Custodele Coroanei Regale a României a ținut să pună lucrurile la punct: „Un continent împărțit timp de două generații de Războiul Rece este acum din nou unit. Am făcut aceasta cu sacrificii reciproce, nu pentru că am vrut să reducem costurile la roșii sau la automobilele din țările noastre, ci pentru că am împărtășit aceeași viziune și aceleași valori”.

Apoi, fără a urmări acest lucru, Principesa Margareta a fost, în mod involuntar, și avocat al PSD-ului. „Da, avem probleme”, a recunoscut Alteța Sa, dar, în același timp, „avem o creștere economică incredibilă în fosta jumătate comunistă a continentului, iar țara mea este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Europa”. Totuși, în pofida progreselor economice evidente, Occidentul rămâne orb, după cum sesizează și Principesa Margareta. Încî mai există „diferențe semnificative de bogăție între jumătățile estice și vestice ale continentului. Aproape nimeni dintre cei care erau oameni maturi când evenimentele din 1989 în țara mea l-au înlăturat pe dictatorul comunist nu va fi în viață în ziua în care diviziunea economică a estului și vestului Europei va dispărea complet”.

Progresismul, spulberat în inima Europei

Suntem latini, deci diferiți față de vestici, o recunoaște și Principesa Margareta, dar asta nu înseamnă că Occidentul are dreptul să ne privească de sus. Progresismul nu este obligatoriu, reamintește Custodele Coroanei Regale.

„În Estul Europei avem perspective diferite asupra vieții sociale și a obiceiurilor. Suntem mai religioși, mai patrioți și mai suspicioși în privința nivelului ridicat de imigrare. S-ar putea ca unora din Occident să nu le placă aceasta. Dar a respinge sentimentele noastre ca doar «rasism și xenofobie» sau a împărți totul între «progresist» și «reacționar» este în mod clar contraproductiv. De asemenea, este greșit să argumentăm că valorile noastre nu sunt valori europene; s-ar putea să nu fie la modă în unele părți ale Europei, dar sunt valori care aparțin continentului. Punctul-cheie pentru toate activitățile noastre este încetarea atitudinii de superioritate față de noile state membre și evitarea amenințării acestora prin clauze de condiționalitate extinse artificial. Diverse propuneri de utilizare a condiționalității politice în acordarea fondurilor din bugetul UE, în schimbul anumitor concesii politice, sunt nu numai ilegale în cadrul tratatelor UE existente, ci sunt, de asemenea, o garanție că vor diviza mai degrabă decât să unească Europa”.

Olanda, de ce nu ne vrei în Schengen?

Fără teamă și rețineri, Principesa Margareta a spus lucrurilor pe nume, vorbind mai liber și curat decât toți europarlamentarii trimiși la Bruxelles să promoveze România.

„Încă din 2011, Comisia Europeană a apreciat că România a îndeplinit toate condițiile tehnice necesare pentru aderarea la Schengen. Cu toate acestea, una după alta, au fost adăugate condiții. Acum ni se spune în privat – de către oficiali dintr-o serie de țări, inclusiv, sunt tristă să spun, propria voastră țară – că există în țările occidentale considerente politice interne care îngreunează includerea României în Schengen. Pot înțelege acest argument. Dar sper că și voi puteți înțelege că presiuni interne similare revin oamenilor noștri politici din partea conaționalilor mei, care nu pot accepta că trebuie să fie într-o poziție inferioară celorlalți cetățeni europeni”.

Să fie acesta un semn că rolul Casei Regale a României va fi unul din ce în ce mai mare în viitorul apropiat?! Nu este exclus, mai ales că dorința românilor pentru revenirea la statutul de regat este încă la cote ridicate. Iar Principesa Margareta are o imagine perfectă în ochii cetățenilor, pe care, în mod cert, i-a cucerit și mai mult cu acest discurs.

Ultimele stiri

  • Turcescu și Gușă s-au luat la trântă cu un monstru pervers și ticălos
  • Cum riscă bucureștenii să plătească amendă chiar dacă au plătit parcarea prin SMS
  • Noua politică a UE. Populația, forțată să cumpere mașini electrice de mici dimensiuni
  • Tragedie în Călărași. O fetiță și bunica ei au murit, după ce ar fi mâncat pește
  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Mizantropii n-au ce căuta la primărie
  • Exit mobile version