Cauta

Primul pas spre arestarea Codrutei Kovesi

Este cel mai rasunator succes in batalia pentru reformarea justitiei. Adina Florea, sefa Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului General, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii avizul pentru arestarea procurorilor Lucian Onea si Mircea Negulescu de la DNA Ploiesti. Dincolo de temeinicie, gestul este unul plin de curaj, pentru ca se stie ce serparie este la Sectia de procurori a CSM, condusa de interese pentru apararea castei. Interese din spatele carora, nu o data, s-a ivit capul Codrutei Kovesi, al lui Augustin Lazar si al sustinatorilor acestora.

Noi suntem DNA Da s a vazut

Cata vreme a condus aceasta sectie din DNA, pe stil vechi numita Serviciul de combatere a coruptiei in Justitie, Florentina Mirica, prietena Codrutei Kovesi, nu vazut nimic din tot ce s-a intamplat la DNA Ploiesti. Si nici nu avea cum, pentru ca procurorul-sef Kovesi o considera „unitate de elita”, iar Onea si Negulescu erau un fel de semizei.

O palma pe obrazul justitiei

Te-ai fi asteptat ca dezvaluirile facute de Andreea Cosma si de Vlad Cosma la adresa procurorilor sa duca imediat la arestarea acestora. In orice alt stat civilizat, in maximum 24 de ore s-ar fi rezolvat lucrurile si, cateva zile la rand, televiziunile ar fi avut ce comenta. Nu si in Romania, unde intereseul de a domina printr-o justitie corupta este imens. Faptele procurorilor Onea si Negulescu acopera o plaja larga de infractiuni. Fara doar si poate, nu le puteau savarsi fara a avea spatele asigurat. S-a vazut cum orice sesizare s-a izbit insa de vechea tactica a plimbarii dosarelor intre DNA si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, apoi de refuzul Codrutei Kovesi de a declansa cercetari cu adevarat serioase.

La ce s o fi referit <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagklaus iohannis title=Klaus Iohannis data wpil keyword link=linked>Klaus Iohannis<a> cand spunea ca e multumit de activitatea DNA

Mai mult, declararea DNA Ploiesti ca „unitate de elita” a fost nu numai un avertisment la adresa celor care vociferau impotriva sistemului, dar si o palma pe obrazul justitiei.

Lectia de dictare

Orbita de putere si de dorinta de ascensiune, Kovesi i-a incurajat pe cei doi procurori sa-si continue opera. Nicaieri, in tara, nu se luau in lucru atatea nume grele din politica si afaceri. Se ajunsese la situatia aberanta ca si Tony Blair, fostul premier al Marii Britanii, sa fie luat in vizor, combinat intr-un dosar deschis impotriva lui Victor Ponta. Nu are nicio importanta ca in multe din dosarele aflate in atentia lui Onea si Negulescu nu existau probe sau erau stravezii, acestea se nascoceau repede cu ajutorul denuntatorilor care, momiti cu o pedeapsa mai blanda, scriau orice. Si, de regula, scriau orice nu au vazut si orice nu stiau ca s-ar fi petrecut. Era o lectie de dictare condusa de cei doi procurori in numele unei anticoruptii de care, mai degraba, ar trebui sa se ocupe psihiatria. Pe de alta parte, e greu de crezut ca Onea si Portocala nu si-au dat seama de dorinta de marire a Codrutei Kovesi si nu or fi vizat si ei un locsor pe soclul puterii. Si atunci, de ce sa nu-i bage sub ochi tot felul de aberatii care, prin fire numai de ei cunoscute, imaginare, desigur, ar fi dus la nume sonore?

Geme justitia de candidati

Pentru actiunile lor, acum dovedite ca nu au legatura cu anticoruptia, cei doi procurori or fi primit laurii unor victorii temporare. Laura Codruta Kovesi nu a ramas nici ea nealinata in orgoliul ei. Ambasadele s-au inghesuit sa o dea exemplu, sa o laude, sa o decoreze cu diplome si medalii. In mod surprinzator, nimeni nu si-a pus intrebarea despre ce anticoruptie a vorbit ea la ONU, cand in Romania lucrurile stateau altfel? Si nici cum a ajuns acolo nu s-au intrebat cei indrituiti sa o faca.  Legatura ei cu procurorii de la DNA Ploiesti nu poate fi negata, nu cred ca va avea tupeul sa declare, vreodata, ca nu stia ce se intampla acolo. Cercetarile extinse ale Adinei Florea au dus la o concluzie de natura sa arunce in aer justitia din Romania. La DNA Ploiesti a fost un grup infractional organizat, iar asta pentru ca inca trei procurori de acolo au fost implicati in potlogariile avizate sau initiate de Onea si Negulescu. „Unitatea de elita” s-a dovedit, pana la urma, a fi cloaca girata fatis sau tacit de catre chiar „Zana anticoruptiei”. Flerul imi spune ca arestarea celor doi procurori nu este decat inceputul. Este doar un prim pas spre arestarea Codrutei Kovesi, in jurul careia se strange latul tot mai tare. Si s-ar putea sa mai urmeze si altii, caci geme justitia de candidati.

Ultimele stiri

  • Umanismul golănesc al Occidentului
  • Trump Trade Wars 2.0 – pericol real sau sperietoare?
  • Am avut un ministru formidabil și n-am știut
  • Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj
  • Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard, mincinosule!”
  • Stormy Daniels a povestit cum Donald Trump a provocat-o să-l „pleznească la fund”: „Mi-am pierdut cunoștința”
  • Avertizare de ploi, grindină și vijelii. Zonele aflate sub COD GALBEN – HARTA/Cum va fi vremea în București
  • România poate scăpa mai repede şi mai ieftin de „blocurile gri”. Legea ce merge la promulgare schimbă tot pentru locatari
  • Nicușor Dan recunoaște că e incapabil să rezolve problemele din Capitală. Traficul și apa caldă, peste alte două mandate
  • Burduja depune plângere penală, după ce i-au fost vandalizate panourile electorale: „De cine le este frică nu vor scăpa”
  • Exit mobile version