Zi importantă pentru elevii care au dat Evaluarea Națională și se pregătesc de înscrierea la liceu. După ce au susținut probele scrise ale examenului de la finalul clasei a VIII-a, candidații află, joi, ce note au obținut.
UPDATE 12.10 – Din câte a precizat Ministerul Educației, 126.495 de elevi (83,1%) au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 75 de absolvenți de gimnaziu au încheiat examenul cu media 10 (zece).
„Rezultatele înregistrate în sesiunea iunie 2025 a Evaluării Naționale (EN VIII) au fost publicate astăzi, 3 iulie, ora 12:00, pe ► site-ul dedicat, pe site-urile inspectoratelor școlare județene și în unitățile de învățământ/centrele de examen.
Examenul a fost susținut de 152.233 de absolvenți ai clasei a VIII-a (din totalul celor 159.229 de absolvenți înscriși), context care a generat o rată de participare de 95,6%, situată, practic, la aceleași valori consemnate în ultimii 5 ani.
Au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) 126.495 de elevi (83,1%).

Rezultatul înregistrează cea mai ridicată valoare din ultimii 13 ani.

75 de absolvenți de gimnaziu au încheiat examenul cu media 10 (zece).
Rezultate/probe
Limba și literatura română: 131.849 de elevi (86,4%) au obținut note mai mari sau egale cu 5 (cinci). 474 de elevi au primit nota 10 (zece).
Matematică, 116.251 de elevi (76,3%) au fost notați cu note mai mari sau egale cu 5. Lucrările a 919 elevi au fost notate cu 10 (zece).
Limba şi literatură maternă: 8.361 de elevi (92,3%) au obținut note mai mari sau egale cu 5. 130 de elevi au obţinut nota 10 (zece).
16,9% dintre elevi (25.738) au obținut medii sub 5 (25,5% în anul 2024, 23,8% în anul 2023 și 17,7% în anul 2022). Au fost eliminați pentru fraudă/tentativă de fraudă 3 elevi (lucrările lor au fost notate cu 1, conform metodologiei).” – a anunțat Ministerul Educației, într-un comunicat.

UPDATE 12.03: Au fost publicate REZULTATELE la Evaluarea Naţională (rezultatele înainte de contestații). Intră AICI să vezi ce notă ai obținut la Evaluarea Națională 2025!
Știre inițială:
Primele rezultate ale Evaluării Naționale 2025 vor fi afișate joi, 3 iulie, atât online – VEZI AICI, cât și în școli/centrele de examen, până la ora 12:00.
Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor
„Ulterior, în intervalul orar 14:00 – 18:00, pot fi vizualizate lucrările scrise și pot fi depuse contestațiile. Acest proces continuă și în zilele de 4 și 5 iulie”, a anunțat Ministerul Educației și Cercetării, într-un comunicat.
Candidații nemulțumiți de notele primite la Evaluarea Națională pot depune, așadar, contestații. Elevii pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională. „La vizualizarea lucrării/lucrărilor, elevii trebuie să fie însoțiți obligatoriu de un părinte/reprezentant legal. Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor. În aceeași măsură, vizualizarea lucrărilor nu obligă la depunerea unei/unor contestații.
Elevii care depun/transmit contestații completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor”, a precizat Ministerul Educației.
Când vor fi afișare rezultatele finale la Evaluarea Națională
Comunicarea rezultatelor se realizează anonimizat, prin coduri individuale, care înlocuiesc numele și prenumele, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Codurile individuale au fost distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.
După intervalul destinat soluționării contestațiilor, urmează să fie publicate rezultatele finale la Evaluarea Națională 2025. Rezultatele finale la EN 2025 vor fi afișate joi, 10 iulie.
Calendarul probelor la Evaluarea Națională 2025 a fost următorul: 23 iunie – Limba și literatura română; 25 iunie – Matematică; 27 iunie – Limba și literatura maternă.
„Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale” – menționează Ministerul Educației.