Cauta

Pretul la legume s-ar putea dubla in 2014

Peste 4.000 de angajati ai serelor ar putea intra in somaj in plina iarna din cauza majorarii pretului gigacaloriei de la 1 ianuarie 2014, iar pretul legumelor ar putea creste cu 50% pentru ca vor disparea peste 100.000 de tone de legume romanesti, avertizeaza Federatia Pro Agro.

Decizia de majorare a pretului gigacaloriei cu 40% de la 1 ianuarie 2014, luata de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, este o amenintare reala pentru producatorii romani de legume care folosesc energia termica produsa de societatea RADET, iar aceasta situatie ar putea aduce falimentul chiar si in cazul producatorilor mari, se mentioneaza intr-un comunicat al federatiei.

De exemplu, cea mai mare sera de producere a legumelor din Europa, Leoser SA, membra a federatie Pro Agro, este nevoita sa inchida activitatea pe cele 150 hectare si, in aceste conditii, ar putea fi trimisi in somaj, chiar in plina iarna, 4.000 de angajati.

„Daca ne gandim ca in proportie covarsitoare acesti angajati sunt unica sursa de venit a familiei, atunci vorbim de peste 15.000 de persoane care raman fara venituri intr-o perioada a anului extrem de grea. In acest context, in anul 2014 pretul legumelor ar putea creste cu 50%, iar de pe piata vor disparea peste 100.000 de tone de legume romanesti, facand loc ‘apreciatelor’ legume turcesti. Totodata, se sisteaza exportul a 40.000 tone de legume in sezonul rece, nemaiputand concura cu legumele subventionate din celelalte tari producatoare”, a declarat Alex Jurconi, presedintele Pro Agro.

Federatia agricultorilor va sustine in continuare obtinerea unui pret preferential al gigacaloriei furnizat producatorilor de legume de sere incalzite.

„Consideram ca decizia de majorare a fost luata de catre Consiliul General fara a avea puse la dispozitie toate informatiile si, de aceea, suntem pregatiti sa deschidem un dialog imediat cu primarul general al Capitalei, domnul Sorin Oprescu. Vrem sa explicam in mod clar care sunt implicatiile unei astfel de hotarari care nu tine cont, in mod responsabil, de toti jucatorii din piata specifica. Consideram incorect ca producatorii de legume de sere incalzite sa plateasca prin preturi crescute pierderile economice ale RADET”, se arata in comunicat.

Tarile din Uniunea Europeana au pus la dispozitia sectorului de productia a legumelor preturi preferentiale la gaze si agent termic, acest sector fiind unul de interes national si strategic.

Ultimele stiri

  • Marcel Ciolacu anunță toleranță zero pentru „păcănele”. Începe marea curățenie!
  • Turcescu și Gușă s-au luat la trântă cu un monstru pervers și ticălos
  • Cum riscă bucureștenii să plătească amendă chiar dacă au plătit parcarea prin SMS
  • Noua politică a UE. Populația, forțată să cumpere mașini electrice de mici dimensiuni
  • Tragedie în Călărași. O fetiță și bunica ei au murit, după ce ar fi mâncat pește
  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Exit mobile version