Distribuitorii, dar mai ales clienţii din supermarketuri sunt foarte îngrijoraţi din cauza preţului cu care a ajuns să se comercializeze uleiul de măsline.
Iar totul a plecat de la seceta prelungită din Spania.
Recolta, redusă cu 50%
Recolta recentă de măsline din octombrie până în februarie a produs un randament cu 50% mai mic decât producţia obişnuită, crescând astfel preţurile.
„Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, a spus un expert în seminţe şi uleiuri vegetale.
Cererea de ulei de măsline a fost puternică în ultimii ani, iar preţurile au crescut din 2020, odată cu pandemia de Covid-19, când consumatorii au gătit mai des acasă. Totodată, în lipsa uleiului de floarea-soarelui, odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, preţurile au crescut.
Preţul, la maximul ultimilor 26 ani
Potrivit datelor de la Fondul Monetar Internaţional, preţurile globale ale uleiului de măsline au atins 5.989,8 dolari tona, marcând un maxim din ultimii 26 de ani. Iar preţurile ridicate ar putea rămâne aşa ”o vreme de acum înainte”, au continuat analiştii.
Spania a avut o criză de vreme ”foarte uscată” în martie, înregistrând doar 36% din precipitaţiile medii lunare, potrivit Ministerului Tranziţiei Ecologice al ţării.
Ţara a înregistrat 36 de luni consecutive de precipitaţii sub medie. Şi, dacă vremea nu se îmbunătăţeşte, recolta viitoare s-ar putea confrunta cu un randament şi mai rău.