Cauta

Planta veche de 32.000 de ani, readusa la viata de cercetatori

Oamenii de stiinta rusi au reusit sa readuca la viata o planta veche de peste 30.000 de ani care a stat ingropata la 40 de metri sub pamant, intr-o regiune rece a Siberiei.

(foto: mospix.com)

Tulpina perfect conservata a unei flori vechi de peste 30.000 de ani a fost descoperita de cercetatorii rusi in timpul unor sapaturi realizate in Siberia, planta fiind ingropata la aproximativ 40 de metri sub pamant.

Descoperirea oamenilor de stiinta rusi a fost facuta intr-un sit arheologic vechi, in cadrul caruia, pe langa resturi de plante, au mai fost gasite si schelete de mamuti, rinoceri ori bizoni.

Norocul cercetatorilor l-a reprezentat faptul ca planta a inghetat instantaneu pentru ca ulterior sa se pastreze la o temperatura de -7 grade, astfel incat, cu ajutorul unui hormon de crestere special, „Silene Stenophylla”, cum este denumita aceasta, sa fie readusa la viata si chiar sa infloreasca, spre surprinderea celor care au analizat-o.

„Acesta este, de departe, cel mai extraordinar exemplu de longevitate extrema a unei plante”, a explicat Robin Probert, seful sectiei de conservare si tehnologie din cadrul Millennium Seed Bank, citat de bbc.co.uk.

Conform oamenilor de stiinta planta descoperita in Siberia si readusa la viata este cea mai veche din lume, reusind sa intreaca recordul anterior, detinut de cercetatorii israelieni care au readus la viata seminte vechi de 2.000 de ani.

Succesul inregistrat cu renasterea florii „Silene Stenophylla” i-a incurajat pe oamenii de stiinta, care spera ca pe viitor astfel de evenimente sa aiba loc tot mai des, fiind readuse la viata semnte mult mai vechi.

„Exista deci posibilitatea de a renaste diferite plante care au disparut in acelasi mod in care vorbim despre readucerea la viata a mamutilor, adica realizarea unui fel de <<Jurassic Park>>”, a spus Robin Probert.

(foto: sparkingdawn.com)
Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version