Suntem al patrulea cel mai mare crescator de oi din Uniunea Europeana, insa importam masiv carne de oaie.
Romania a importat carne de oaie de 3,5 mil. euro in 2017, inclusiv din Noua Zeelanda, adusa de la circa 17.500 de kilometri distanta. Mandru de campania Alege Oaia, ministrul Petre Daea afirma ca a crescut consumul de carne de oaie cu 104%, dar iata ca aducem materie prima de la celalalt capat al lumii. Restaurantele romanesti, procesatorii si comerciantii prefera sa lucreze cu carne din import pentru ca rasele de oi din Romania nu sunt specializate pe productia de carne, ci pe productia de miei si lapte. In acelasi timp, afacerile cu oi se bazeaza predominant pe vanzarile in strainatate. Anul trecut, Romania a exportat carne de ovine si caprine de peste 35 milioane de euro. „Eu am cautat vara asta carne de oaie pentru mici si nu am gasit in Romania. Ciobanii romani taie oile primavara si toamna. Vara le lasa la pascut. Apoi, romanii tin oaia pentru miel si lapte, nu sunt specializati pe cresterea oilor de carne. Magazinele prefera sa lucreze cu carne de oaie din import pentru ca e mai usor de gestionat. Iau de unde gasesc calitate, cantitate si pret“, spune Radu Timis, presedintele Asociatiei Romanie de Carne (ARC) si proprietarul grupului Cris-Tim.