Cauta

Operatorii, obligati sa ne spuna cand suntem interceptati

Camera Deputatilor a adoptat, ieri, in calitate de for decizional, un proiect de lege care va mai schimba un pic atmosfera din “campul tatic”. Concret, operatorii sunt obligati sa informeze persoanele vizate ca sunt interceptate in maxim 60 de zile.

Inca o lovitura pentru statul paralel

„Operatorii sunt obligati sa instituie masurile organizatorice, tehnice si de procedura pentru a furniza persoanei vizate informatiile necesare si pentru a asigura transmiterea unui raspuns in legatura cu prelucrarile desfasurate (…) sau in legatura cu notificarea persoanelor vizate in cazul aparitiei unui incident de securitate. Operatorul are obligatia de a informa persoana vizata, in scris. Raspunsul se transmite in mod gratuit, in cel mult 60 de zile calendaristice”, prevede articolul 12 din proiectul de lege.

O alta prevedere din initiativa adoptata arata ca operatorii sunt obligati sa le comunice persoanelor vizate informatii suplimentare, cum ar fi perioada in care acestia vor fi interceptati. „ La cerere, atunci cand legea nu prevede altfel, operatorul comunica persoanei vizate urmatoarele informatii suplimentare: Temeiul juridic al prelucrarii; Perioada pentru care sunt stocate datele cu caracter personal sau, in cazul in care nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili perioada respectiva; Daca este cazul, categoriile de destinatari ai datelor cu caracter personal, inclusiv din state terte sau organizatii internationale; Orice alte informatii suplimentare, in functie de specificul activitatilor de prelucrare, in special atunci cand datele cu caracter personal sunt colectate fara stirea persoanei vizate”, prevede articolul 14 din initiativa adoptata.

Potrivit initiativei, operatorii vor fi obligati sa transmita si scopul interceptarii. „Operatorul este obligat sa comunice urmatoarele informatii: Scopurile si temeiul juridic al prelucrarii; Categoriile de date cu caracter personal vizate; Destinatarii sau categoriile de destinatari carora le-au fost divulgate datele cu caracter personal”, arata articolul 16 al proiectului legislativ.

Propunerea legislativa prevede, de asemenea, amanarea restrictionarii sau omiterii dfurnizarii de informatii persoanei vizate in urmatoarele cazuri: „Operatorul poate dispune, dupa caz, masura amanarii, restrictionarii sau omiterii furnizarii de informatii persoanei vizate numai daca o astfel de masura este necesara pentru: Evitarea obstructionarii bunei desfasurari a procesului penal; Evitarea prejudicierii, prevenirii, descoperirii, cercetarii, urmaririi penale si combaterii infractiunilor sau a executarii pedepselor; Protejarea ordinii si sigurantei publice; Protejarea securitatii nationale; Protejarea drepturilor si libertatilor celorlalti”, prevede articolul 15 din initiativa legislativa. Propunerea legislativa a fost adoptata pe 5 iulie, Camera Deputatilor avand rol de for decizional, urmand acum ca initiativa sa ajunga la presedinte pentru promulgare.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version