Cauta

OMS cere reducerea zgomotului avioanelor

Nivelul sonor produs de traficul aerian trebuie sa fie diminuat cu 45 decibeli, un nivel superior acestei valori fiind asociat cu efecte nefaste asupra sanatatii, estimeaza biroul european al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Poluarea fonica dauneaza grav sanatatii nu si companiilor aeriene

In noile sale linii directoare referitoare la zgomotul in mediu, OMS arata ca traficul rutier, circulatia trenurilor sau chiar tehnologiie eoliene sunt si ele considerate ca riscuri asupra sanatatii. In Bruxelles problematica alimenteaza vii dezbateri iar o ancheta publica se afla la ora actuala in curs in Belgia, in cadrul unui plan de lupta impotriva zgomotului rutier. In regiunea Bruxelles, nivelul mediu al zgomotelor avioanelor nu poate depasi 55-65 de decibeli in functie de zonele determinate.In timpul noptii, aceste valori sunt de 45-55 db. OMS  sustine „cu tarie” mentinerea nivelului de zgomot produs de traficul aerian sub 54 dB in timpul zilei si de 44 dB pe timp de noapte conform „Ghidului pentru zgomotul ambiental”, lansat oficial ieri. De asemenea, organizatia recomanda reducerea nivelului de zgomot al traficului la mai putin de 53 decibeli pe zi.. Expunerea nocturna nu trebuie sa depaseasca 45 dB. Aceste doua recomandari „puternice” sunt insotite de recomandari „conditionate” privind turbinele eoliene si activitatile de agrement, deoarece datele stiintifice referitoare la ele sunt mai putin transante. OMS recomanda pastrarea expunerii la zgomotul  turbinelor eoliene sub 45 dB, in timp ce media anuala rezultata din toate sursele de zgomot legate de recreere ( motocross, sala de gimnastica, piscina, skate -board, concerte in aer liber, petreceri) trebuie pastrat sub 70 dB. „Mai mult decat un deranj, zgomotul excesiv este un risc pentru sanatate si contribuie la bolile cardiovasculare”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab. Zgomotul afecteaza, de asemenea, somnul, poate duce la afectari cognitive, pierderea auzului, tinitus si chiar complicatii in timpul sarcinii, potrivit raportului OMS. Orientarile au fost concepute pentru Europa, dar sunt aplicabile restului lumii, deoarece datele pe care se bazeaza provin de pe diferite continente, arata OMS.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version