Cauta

Obama ne baga refugiatii pe gat

50 de tari , intre care si Romania, si-au facut cunoscut angajamentul de a primi 360.000 de refugiati anul viitor, un numar dublu raportat la cifrele actuale, a anuntat presedintele Statelor Unite, la ONU.

Responsabil direct in situatia din Orientul Mijlociu, presedintele SUA se spala pe maini, dar bine de tot

Aceasta cifra, a carei repartitie pe tari nu a fost precizata, reprezinta un real progres, a declarat la ONU presedintele american la New York. Potrivit ambasadorului SUA la ONU, Samantha Power, sapte tari (Romania, Portugalia, Spania, Republica Ceha, Italia, Franta, Luxemburg) si-au luat angajamentul sa reinstaleze sau sa primeasca cel putin de zece ori mai multi refugiati decat au facut-o in 2015

In Romania, Inspectoratul General pentru Imigrari are in subordine  6 centre cu o capacitate totala de 920 de locuri, in urmatoarele orase: Bucuresti, Galati, Timisoara, Radauti, Maramures si Giurgiu. Anul acesta, Romaniei i s-au alocat aproximativ 2200 de refugiati (2475 anul trecut). Primirea refugiatilor este un subiect controversat, romanii fiind reticenti, la fel si unii politicieni care s-au opus cotelor stabilite de UE. Chiar si asa, refugiatii nu se inghesuie prin partea locului, in prima jumatate a lui 2015 fiind inregistrate aproximativ  750 cereri de azil iar in primele cinci luni ale acestui 360. In lume se afla 21 milioane de refugiati, vanati de razboaie precum cel din Siria, sau de alte persecutii, dintr-un total de 65 de milioane de persoane stramutate. La ONU, Obama a salutat in special rolul jucat de Germania si Canada in fata crizei migratorii.

Saraca America…

Tot la tribuna ONU, presedintele SUA a cerut tarilor bogate sa faca ”mai mult pentru refugiati”. In anul fiscal 2015-2016, SUA au primit 10.000 de refugiati sirieni (cifra judecata insuficienta) iar pentru perioada similara urmatoare Washington s-a angajat sa primeasca 110.000 de persoane. Dincolo de acestea, curios este cum criza migratorie din Orientul Mijlociu si Europa face parte tocmai din retorica celor care sunt, geografic, foarte departe de ea. Geografic, petru ca altminteri Statele Unite, ocolite miraculos de aceasta criza, sunt implicate indeaproape in situatia din Orientul Mijlociu. In afara de, nu-i asa, saraca America, cine ar fi ”tarile bogate”? Tarile mari ale UE, in primul rand Germania si Franta, par a fi vizate de discursul lui Obama. In schimb, Marea Britanie, care a si decis sa paraseasca UE, pare mult mai putin preocupata de aceasta problema. Acum, Barack Obama le cere bogatilor sa-i ajute pe refugiati, dezaproband retorica populistilor care se pronunta contra imigrantilor si musulmanilor. O pozitie de discutat pe care liderul celei mai bogate tari din lume o face, separat fiind de toate aceste probleme de oceanul Atlantic.

Ciolos zice da…

Premierul Romaniei a vorbit si el la tribuna ONU

Cel mai eficient mod de a face fata crizei refugiatilor este acela de a aborda cauzele sale principale si de a sprijini tarile de origine ale refugiatilor si tarile de tranzit. In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania a sprijinit raspunsul coordonat al Uniunii de a participa la procesul de transfer si de realocare al refugiatilor pe baza de voluntariat”, a declarat premierul Dacian Ciolos, la summit-ul ONU de la New York. ”Romania recunoaste pe deplin responsabilitatea comuna de a gestiona afluxul mare de refugiati”, a adaugat Ciolos, care nu a precizat insa un angajament explicit al Romaniei pentru primirea unui numar sporit de persoane.

…ungurii zic nem

Luna viitoare, cetatenii maghiari sunt chemati, printr-un referendum stabilit in 2 octombrie, sa raspunda la urmatoarea intrebare: „Doriti sa permiteti Uniunii Europene sa mandateze relocarea cetatenilor non-ungariiin Ungaria fara aprobarea Parlamentului?”. Se pare ca raspunsul se stie de pe acum. Astfel, potrivit unui sondaj realizat in aceasta luna de Fundatia Szazadveg, o majoritate covarsitoare (78%) ar spune ”nu”, informeaza agentia MTI.

MAE: Romania nu si-a asumat angajamente suplimentare

La Summit-ul de la New York, Romania a pus in valoare ceea ce a facut in acest domeniu, dar nu si-a asumat angajamente suplimentare de relocare fata de decizia luata la nivel european, a informat, ieri, MAE. ”In contextul eforturilor  UE de gestionare a migratiei, Romania participa la raspunsul comun european in domeniu, prin implementarea deciziilor de relocare interna adoptate in cursul anului 2015 si, prin participarea pe baze voluntare, la procesul de relocare externa, respectiv de sustinere activa a avansarii dialogului cu statele terte de origine si de tranzit pentru combaterea cauzelor profunde ale acestui fenomen.

Ultimele stiri

  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Exit mobile version