Cauta

Oajdea vrea limba romana obligatorie pentru functionari publici

Democrat-liberalul Daniel Oajdea vrea ca toti angajatii din institutiile publice sa fie capabili “sa comunice in limba romana”.

Daniel Oajdea considera ca toti angajatii din institutiile de stat trebuie sa cunoasca bine limba romana

Deputatul PDL a depus in Parlament o initiativa legislativa care prevede obligativitatea cunoasterii limbii romane pentru cei care sunt angajati in institutiile statului. “Orice cetatean al Romaniei care considera ca intr-o institutie publica s-au facut angajari fara a se respecta acest criteriu, are dreptul sa faca o sesizare si dupa ce persoana sesizata va fi verificata, va avea dreptul sa primeasca o copie video a probei orale”, a declarat Oajdea, precizand ca initiativa legislativa prevede sanctiuni penale pentru cei care se demonstreaza ca au contribuit la angajarea in institutiile statului a unor persoane care nu sunt “capabile” sa comunice in limba romana.

Desi proiectul ii va afecta pe etnicii maghiari, democrat-liberalul sustine ca nu s-a gandit la nicio minoritate atunci cand a redactat legea. “Initiativa mea isi propune doar sa introduca acea normalitate care exista in fiecare stat civilizat al lumii. Nu poti sa mergi in SUA sa lucrezi la stat si sa nu cunosti limba engleza. Nu poti sa mergi in Franta sa pretinzi ca te angajezi la statul francez si sa nu poti comunica in franceza. Asa ceva este inadmisibil”, a mentionat Oajdea, aratand ca minoritatea nu trebuie sa stirbeasca drepturile majoritatii. “Cine lucreaza in institutiile statului trebuie sa poata comunica in limba romana. Cine nu cunoaste limba romana si nu poate comunica, poate trai in Romania, dar sa-si caute serviciu in mediul privat”, a conchis deputatul PDL.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version