Cauta

Noi prevederi la asigurarea RCA

Comisia de Supravegere a Asigurarilor (CSA) a modificat conditiile de incheiere a asigurarii auto obligatorii. Noile prevederi privind RCA au in vedere obligatii suplimentare din partea asiguratorului, precum si majorarea cuantumului despagubirilor.

Despagubirile pentru daune materiale se majoreaza de la 750.000 de euro la un milion de euro

Modificarile RCA sunt stabilite prin Ordinul CSA 22/2012 si prevad, printre altele, obligatia asiguratorului de a solicita de la client informatii suplimentare,  in cazul acelor autovehicule pentru care se solicita asigurarea la inmatricularea sau inregistrarea in Romania (masini second-hand sau noi aduse din strainatate). Potrivit AvocatNet, cei care vor sa incheie o polita RCA trebuie sa prezinte dovada inregistrarii fiscale a autovehiculului pe numele noului proprietar, precum si toate informatiile necesare pentru evaluarea riscului (istoric de accidente si/sau  eventuale reparatii majore, de la caz la caz). Ulterior, asiguratorul trebuie sa verifice corectitudinea informatiilor privind datele de identificare si tehnice ale vehiculului, precum si ale proprietarului sau utilizatorului acestuia.

Calculul primei de asigurare

O alta prevedere modificata se refera la calcului primei de asigurare pentru vehiculele care se radiaza din circulatie sau pentru care asiguratul transmite dreptul de proprietate in perioada de asigurare. Potrivit ordinului CSA, „prima de asigurare aferenta perioadei cuprinse intre data inceperii si data incetarii raspunderii asiguratorului RCA se calculeaza prin insumarea primelor lunare stabilite in tariful de prime al asiguratorului RCA, corespunzator numarului de luni intregi de asigurare cuprinse in perioada de valabilitate a asigurarii” (s.n.). Vechile reglementari prevedeau ca orice fractiune de luna (o saptamana, de exemplu) se calcula ca luna intreaga, dar noul ordin al CSA stabileste o perioada de minimum 15 zile pentru calculul primei de asigurare pe o luna intreaga.

Despagubiri majorate

Limitele de despagubire stabilite recent de catre CSA sunt:

a) pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente produse incepand cu anul 2012, la un nivel de 1.000.000 de euro (fata de 750.000 de euro anterior), echivalent in lei la cursul de schimb de la data producerii accidentului, comunicat de BNR;

b) pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente produse incepand cu anul 2012, la un nivel de 5.000.000 de euro (fata de 3,5 milioane de euro anterior), echivalent in lei la cursul de schimb de la data producerii accidentului, comunicat de BNR.

Conform prevederilor UE, tarifele se vor modifica din cinci in cinci ani.

Ultimele stiri

  • Marcel Ciolacu anunță toleranță zero pentru „păcănele”. Începe marea curățenie!
  • Turcescu și Gușă s-au luat la trântă cu un monstru pervers și ticălos
  • Cum riscă bucureștenii să plătească amendă chiar dacă au plătit parcarea prin SMS
  • Noua politică a UE. Populația, forțată să cumpere mașini electrice de mici dimensiuni
  • Tragedie în Călărași. O fetiță și bunica ei au murit, după ce ar fi mâncat pește
  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Exit mobile version