Cauta

NATO cere României mai multe femei…pe front!

Ministerul Apărării Naționale s-a obligat ca, până în 2023, să crească cu 15% numărul femeilor-soldat de pe fronturile NATO. Și asta deoarece Planul de acțiune NATO vizează integrarea femeilor, atât intern, în rândul forțelor NATO, cât și extern, în rândul operațiilor și misiunilor desfășurate sub egida acestei alianțe.

MApN va demara campanii pentru atragerea femeilor în sistem

Guvernul României a aprobat Planul Național de Acțiune pentru implementarea Rezoluției 1325 a ONU, care prevede, în principal, majorarea numărului femeilor din sectorul militar. Rezoluția a fost materializată prin Planul de acțiune NATO privind FPS (Femeile, Pacea și Securitatea), care vizează integrarea perspectivei de gen în rândul operațiilor și misiunilor desfășurate de alianță și urmărește folosirea femeilor la toate nivelurile operaționale. Rezoluția 1325 obligă la asigurarea creșterii participării femeilor în procesul decizional la toate nivelurile, pe plan național, regional și în cadrul instituțiilor internaționale și al mecanisemelor pentru prevenirea și soluționarea conflictelor, în negocieri de pace, precum și în operațiunile ONU de menținere a păcii. Rezoluția mai prevede luarea de măsuri speciale pentru prevenirea conflictelor și a tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor în timpul și după conflict, respectiv prevenirea violenței sexuale și violenței bazate pe criterii de gen, practicile discriminatorii, abuzul și exploatarea. Violența sexuală este o problemă în conflictele armate și a devenit parte a setului de instrumente strategice folosite în special de terorismul extremist. Din ce în ce mai mult, în situații de conflict, bărbații, femeile, băieții și fetele sunt supuși aceluiași risc, indiferent de vârstă, iar în cele mai multe cazuri victimele atrocităților nu raportează aceste situații fiindcă se simt dezonorate, se arată în textul Rezoluției.

Obiectuv: creștere de 15%

Ministerul Apărării Naționale s-a angajat să aducă cu 15% mai multe femei în teatrele de operațiuni militare ale NATO. Atingerea acestui obiectiv este însă foarte dificilă, având în vedere că numărul femeilor-soldat din armata română este infim. Potrivit raportărilor MApN, în prezent, procentajul personalului feminin militar și civil este de 23,69% și este repartizat astfel: ofițeri – 2,53%, maiștri militari și subofițeri – 2,66%, soldați gradați profesioniști  – 1,27%, elevi și studenți  – 2% și personal civil contractual și funcționari publici – 15,23%. Obiectivul MApN este de creștere a reprezentării și participării semnificative a femeilor în negocierile de pace, procesele de mediere și în cadrul misiunilor de menținere a păcii. Acesta va fi atins prin încurajarea femeilor de a participa la aceste misiuni și prin campanii de comunicare în rândurile tinerilor, prin care vor fi promovate femeile care activează în sectorul de pace și securitate, susțin reprezentanții MApN.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version