Cauta

Multinationalele digitale se infrupta din “dublul sandvis irlandez-olandez” sub ochii Bruxellului

Este tehnica internationala de evitare a impozitelor pe care o fac marile corporatii, folosind companii subsidiare irlandeze si olandeze pentru a-si transfera profiturile in paradisurile fiscale, o combinatie prin care Google ,Apple sau Microsoft si-au adapostit miliarde de dolari anual. UE a facut un pas inapoi, renunta la ideea unei taxari a marilor jucatori digitali, dar spera la aprobarea unei taxe de 3% pentru veniturile generate ale acestor companii de pe urma internetului. Asta-i politica paharului plin pe jumatate, multe state membre se opun acestui proiect, in frunte cu Iranda, unde aceeasi giganti si-au instalat cartierul general european.

In timp ce UE face alba neagra cu politica fiscala corporatiile gigant isi dosesc banii in paradisuri fiscale

Un acord pentru o taxa unica  la nivel european se va discuta  la reuniunea ministrilor europeni de Finante din data de 12 martie, dar  demersul este lipsit de solidaritate.  Neted spus, unele tari castiga de pe urma gigantilor net-ului – Iranda, Luxemburg, Olanda sau Estonia – in detrimentul Frantei (tara care se afla la originea initiativei acestei impozitari), Germaniei, Spaniei si Italiei, si nu au de gand sa-si schimbe pozitia.

Castigurile  obtinute din operatiunile offshore, o fata morgana

O lipsa de pozitie comuna  care vine manusa Google si Facebook, ambele companii au fost impozitate sub 1%, pricinuind UE pierderi de peste 5 miliarde de euro. La inceputul anului, Google a transferat aproape 20 de miliarde de euro intr-un paradis fiscal, mai precis in Insulele Bermude,  printr-o firma-paravan cu sediul in Olanda – Google Netherlands Holdings BV. Filiala din Olanda este folosita in vederea transferarii profitului provenind din redevente, generate in afara Statelor Unite, catre Google Ireland Holdings,  filiala cu sediul in insulele Bermude, unde intreprinderile nu platesc impozitv pe profit. Nici celelalte companii nu stau rau, Amazon are sediul  permanent in Luxembourg, Apple in Irlanda, iar Facebook in Olanda. La presiunile Uniunii Europene, Irlanda a promis inca din 2015 ca va pune capat acestor avantaje fiscale, dar nu mai devreme de 2020 si, in contextul actual, sunt sanse sa ramana o promisiune. In plus, o taxare a marilor societati din domeniul digital irita vizibil Statele Unite, relatiile dintre administratia Trump si UE sunt de mult tensionate (si) datorita taxelor instituite pe importurile de otel si aluminiu.

Ultimele stiri

  • VIDEO. A sunat la numărul unic de urgență, pentru a-i spune cineva „La multi ani”!/Ce a urmat e cu totul emoționant
  • Acţiunea prin care armata israeliană anunţă, practic, asaltul asupra zonei Rafa. 1,5 milioane de palestinieni trăiesc acolo!
  • Piedone, atac la Nicușor Dan: „Ți-ai permis să jignești românii creștini ortodocși care nu sunt ca tine”
  • Modificarea pe care o vor găsi călătorii ce tranzitează Gara de Nord
  • Panică într-un bloc dintr-o localitate din Iași. Explozie urmată de incendiu/Mai mulți oameni, evacuați – VIDEO
  • Cine sunt pensionarii care se vor alege cu o „leafă” de 6.800 lei după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Cel mai „de lux” turist al ţării, într-o nouă călătorie scumpă. Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA
  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Exit mobile version