Cauta

Minune in lumea stiintei! Zeita hindusa a Numerelor a aratat cum functioneaza gaurile negre!

In 1920, Srinivasa Ramanujan, de origine tamil, se stingea de tuberculoza, la numai 32 de ani, cand zeita hindusa Namagiri i-a desfasurat in vis niste pergamente cu formule matematice. Ramanujan le-a transcris si a apucat sa le trimita prietenului sau, matematicianul G. H. Hardy, de la Universitatea Cambridge.

Insa acesta s-a straduit in zadar sa-si dea seama despre ce e vorba. La 22.12.2012, data „apocaliptica” pentru unii, dar aniversara pentru Ramanujan, patru matematicieni au reusit sa demonstreze ca teoria visata de acesta pe patul de moarte explica modul de „functionare” a gaurilor negre! Sa fi fost un dar pentru omenire sau o avertizare a zeitei Namagiri?!

Un geniu autodidact

Srinivasa Ramanujan nu este un oarecare in lumea matematicienilor. Nascut la 22 decembrie 1887, la Erode, India, Srinivasa a fost un copil bolnavicios, dar care avea inclinatii din nascare pentru matematici superioare. Provenind dintr-o familie de brahmani saraci, Srinivasa a invatat cel mai bine cum sa slujeasca zeitatea familiei, pe Namagiri, zeita a creativitatii si a cifrelor! Srinivasa obisnuia sa spuna: „Pentru mine, o ecuatie nu are nicio semnificatie daca nu reprezinta gandirea Zeitei”.

La Cambridge (centru)

Si asa, sustinand mereu ca Namagiri il inspira, a ajuns un soi de geniu autodidact al matematicii, care nu a reusit niciodata la un colegiu din cauza ca nu-l interesau alte materii. Insa a excelat de la varsta de 11 ani in analiza matematica, teoria numerelor, fractiile continue, seriile infinite, acestea din urma fiind talentul sau natural, dupa cum l-au descris matematicienii care l-au cunoscut. Orice reusea sa puna intr-o serie logica si multe dintre acestea constituie acum modele de rezolvare. Functiile modulare Theta sunt inventia sa!

Fiind pe patul de moarte, Ramanujan a primit un ultim dar din partea zeitei pe care o slujea cu devotament. Darul consta in niste functii matematice pe care Namagiri i le-a aratat in vis. Ken Ono, de la Universitatea Emory, si alti trei colegi au demonstrat ca noile functii modulare, introduse intr-un program special creat pentru acestea, arata comportamentul gaurilor negre!

Ultimele stiri

  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Iliescu riscă închisoare pe viață. Cum a întâmpinat-o pe prima procuroare care se ocupă de dosarul mineriadei
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Erdogan îl amână pe Biden. Nu mai are loc întâlnirea de pe 9 mai
  • Traian Băsescu explică unde s-a produs întârzierea aderării la Schengen: „Eram intrați de 10 ani”
  • Gabriela Firea neagă acuzațiile cum că planurile urbanistice de sector din mandatul său ar fi fost ilegale: „Vorbe în vânt!”
  • PS4: Procedura de licitație pentru proiectarea și execuția liniei de metrou M4, tronsonul Gara de Nord- Gara Progresul, publică în SICAP
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Premierul Ciolacu, despre situația de la Slănic, unde o stradă s-a surpat: „S-a făcut un drum peste o mină. Ce vreţi să fac?” – VIDEO
  • Aaron Drăgoi, la doar 7 ani, va reprezenta România la Campionatul Mondial de Șah
  • Exit mobile version