Vin declarații de ultimă oră de la ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, social-democratul Sorin Grindeanu, cu privire la proiectele pregătite pentru Portul Constanța. Acolo unde oficialul din fruntea acestui minister a fost într-o vizită de lucru.
Declarațiile vin în contextul în care se vorbește tot mai mult despre sprijinul pentru reconstrucția Ucrainei.
„Vor fi semnate contracte de aproape jumătate de miliard de euro în Portul Constanța, proiecte care înseamnă infrastructură rutieră în regie de patru benzi pe diverse căi de acces, care înseamnă dragaj, care înseamnă și investiții în rețeaua de energie electrică, investiții în apă canal etc. Sunt proiecte de aproximativ 500 de milioane de euro. Și în pregătire mai avem și alte trei proiecte de 300 de milioane de euro.
Dar pe mine mă interesează ca în maxim două luni să avem semnate contractele amintite. Țin foarte mult la asta. De ce? Pentru că vom intra rapid, la cum se arată, într-o zonă de reconstrucție pentru Ucraina. Constanța trebuie să devină principalul hub logistic în reconstrucția Ucrainei”, a spus ministrul Grindeanu în cadrul unei conferințe de presă la Constanța, citat de stiripesurse.ro.
„Portul Constanța trebuie să beneficieze de toate facilitățile, astfel încât să îndeplinim aceste criterii. Nu am de gând să ratez această oportunitate, eu, ca ministru, cei care conduc portul… o oportunitate nu doar pentru orașul dvs., ci pentru România”, a mai afirmat ministrul Transporturilor, aflat în orașul de la malul mării.
Ce a mai anunțat Grindeanu
De altfel, Grindeanu a anunțat și într-un scurt mesaj scris pe pagina sa de Facebook ce proiecte sunt în pregătire în privința acestui port.
„Continuăm dezvoltarea portului Constanța, la ora actuală cel mai important port la Marea Neagră!
Sunt acum în implementare proiecte în valoare de peste 40 de milioane de euro, care vor crește și mai mult capacitatea operațională a acestui port.
Tot pentru portul Constanța sunt în pregătire și urmează să intre în implementare proiecte în valoare de 787 de milioane de euro, care vizează în special:
– modernizarea și extinderea infrastructurii rutiere din portul Constanța și din zona Midia,
– construcția de cheuri noi în zona Midia,
– creșterea capacității feroviare în port.”, a scris Grindeanu pe rețeaua de socializare.
Lovitură pentru concurența din UE. Portul Constanța se mărește cu 770 hectare
De altfel, încă din vara anului trecut se aflaseră detalii cu privire la dezvoltarea și extinderea Portului Constanța.
„Dezvoltarea rapidă și extinderea Portului Constanța este, poate, cea mai mare realizare a României. Chiar dacă acordul Comisiei Europene a fost obținut prin invocarea ajutorului dat Ucrainei și în perspectiva reconstrucției acestei țări, lovitura dată concurenței olandeze și germane este una extrem de importantă. La aceasta se adaugă și un parcurs fulminant al infrastructurii rutiere, care va fi urmată, în scurt timp, și de cea feroviară.
Dincolo de slugărnicia guvernanților în fața UE și SUA, iată că avem, totuși, și un pas în direcția dezvoltării infrastructurii, o dezvoltare care întârzie de 35 de ani și care a scos România de pe orice fel de hartă. Deși tot ce am obținut de la Bruxelles a fost pentru Ucraina, motiv pe care au marșat și ai noștri, că, dacă spuneam că e pentru noi, nu ne băga nimeni în seamă, ceea ce este construit rămâne. După ritmul fulminant al dezvoltării infrastructurii rutiere, a venit rândul, aproape neașteptat, infrastructurii portuare.
Ministerul Transporturilor a decis să extindă regimul de zonă liberă și în Portul Constanța – zona Midia, o majorare a suprafeței cu peste 770 de hectare. La baza acestei decizii, ministerul a avut în vedere Ruta Internațională de Transport Trans-Caspică (Coridorul de Mijloc) ce leagă Asia și Europa prin Kazahstan și Marea Caspică. Mărfurile intră în Caucaz prin portul Baku, Azerbaidjan și continuă spre Georgia, de unde pot fi parcurse două rute alternative înainte de a intra în UE prin Bulgaria sau România: o rută terestră via Turcia sau o rută maritimă prin Marea Neagră. Totodată, extinderea zonei libere va avea un efect benefic în concurența dintre Portul Constanța și celelalte porturi din bazinul Mării Negre, precum și porturi ale statelor membre UE, transformând portul românesc într-un lider de piață pentru zona Centrală și de Sud-Est a Europei, susține Ministerul Transporturilor, care a mai adăugat că măsura se va lua și în contextul redresării, reconstrucției și modernizării Ucrainei.” Citiți mai multe AICI.