Dezvoltarea rapidă și extinderea Portului Constanța este, poate, cea mai mare realizare a României. Chiar dacă acordul Comisiei Europene a fost obținut prin invocarea ajutorului dat Ucrainei și în perspectiva reconstrucției acestei țări, lovitura dată concurenței olandeze și germane este una extrem de importantă. La aceasta se adaugă și un parcurs fulminant al infrastructurii rutiere, care va fi urmată, în scurt timp, și de cea feroviară.
Dincolo de slugărnicia guvernanților în fața UE și SUA, iată că avem, totuși, și un pas în direcția dezvoltării infrastructurii, o dezvoltare care întârzie de 35 de ani și care a scos România de pe orice fel de hartă. Deși tot ce am obținut de la Bruxelles a fost pentru Ucraina, motiv pe care au marșat și ai noștri, că, dacă spuneam că e pentru noi, nu ne băga nimeni în seamă, ceea ce este construit rămâne. După ritmul fulminant al dezvoltării infrastructurii rutiere, a venit rândul, aproape neașteptat, infrastructurii portuare.
Ministerul Transporturilor a decis să extindă regimul de zonă liberă și în Portul Constanța – zona Midia, o majorare a suprafeței cu peste 770 de hectare. La baza acestei decizii, ministerul a avut în vedere Ruta Internațională de Transport Trans-Caspică (Coridorul de Mijloc) ce leagă Asia și Europa prin Kazahstan și Marea Caspică. Mărfurile intră în Caucaz prin portul Baku, Azerbaidjan și continuă spre Georgia, de unde pot fi parcurse două rute alternative înainte de a intra în UE prin Bulgaria sau România: o rută terestră via Turcia sau o rută maritimă prin Marea Neagră. Totodată, extinderea zonei libere va avea un efect benefic în concurența dintre Portul Constanța și celelalte porturi din bazinul Mării Negre, precum și porturi ale statelor membre UE, transformând portul românesc într-un lider de piață pentru zona Centrală și de Sud-Est a Europei, susține Ministerul Transporturilor, care a mai adăugat că măsura se va lua și în contextul redresării, reconstrucției și modernizării Ucrainei.
Încă 18 luni
Potrivit proiectului de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor, în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a actului normativ, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. va realiza, din surse proprii de finanțare, împrejmuirile și punctele de intrare/ieșire în/din zona liberă portul Constanța – zona Midia, pe baza unei documentații avizate de autoritatea vamală.
Spațiile, utilate corespunzător, pentru desfășurarea activității Biroului vamal din portul Constanța – zona Midia se vor asigura cu titlu gratuit de către Compania Națională ”Administrația Porturilor Maritime” S.A., conform legii, susține ministerul. ”Reprezentanții Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime S.A. au avut întâlniri de consultare cu operatorii economici care își desfășoară activitatea în portul Constanța – zona Midia, precum și cu reprezentanți ai Gărzii de Coastă – Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și ai Biroului Vamal de frontieră Constanța, în vederea clarificării modalității de delimitare și împrejmuire a viitoarei zone libere, stabilindu-se porțile de acces pentru fluxurile de marfă și persoane.
Pentru efectuarea activităților de control la intrarea/ieșirea în/din zona Midia a portului Constanța, conform Codului Frontierelor Schengen și a legislației naționale privind frontiera de stat a României, precum și conform legislației vamale unionale și naționale este necesară suplimentarea cu 24 posturi a personalului poliției de frontieră, respectiv cu 34 posturi a personalului Biroului vamal Constanța”, se arată în proiectul de hotărâre de guvern.
Crește traficul de mărfuri
Instituirea aceluiași regim vamal în portul Constanța – zona Constanța și portul Constanța – zona Midia va conduce la încurajarea schimburilor internaționale de mărfuri și creșterea traficului de mărfuri în portul Constanța, a precizat Ministerul Transporturilor. De asemenea, pe fondul scăderii preconizate a costurile suplimentare și birocrației aferente importului temporar și re-exportului (situația actuală) – creșterea valorii economice pentru suprafețele de teren din Portul Constanța – zona Midia, care nu sunt încă dezvoltate, coroborată cu intenția unor operatori economici de a se instala în zona Midia a portului Constanța pentru a desfășura activități cu valoare adăugată, precum și coroborată cu alte măsuri integrate, adoptate prin acte normative, de stimulare a investițiilor străine, vor genera în mod evident o creștere a fluxului investițiilor străine directe și o creștere a posibilităților de folosire a resurselor economiei naționale, a mai arătat ministerul.
Vorbind/scriind vorbe
Daca bagati bani sa mariti portul Constanta, CUI TREBUIE SA I L DONATI (PARDON, SA L VINDETI PE 2 LEI) BA TRADATORILOR, BA SLUGILE OCCIDENTULUI??? 😝😝😝😝
Si daca este mare si neputincioasa, ce sa faci cu ea?
O timeti langa cu slugarnicia fata de occident,va place Putin?