Cauta

Matematicianul Pierre de Fermat, omagiat de Google

Cunoscutul motor de cautare Google si-a schimbat astazi logo-ul, asa cum ne-a obisnuit, pentru a marca 410 de ani de la nasterea cunoscutului matematician Pierre de Fermat. „Am descoperit o demonstratie cu adevarat minunata pentru aceasta teorema, insa acest doodle este prea mic sa o cuprinda”. Acest mesaj apare pe logo-ul pe care Google l-a creat pentru Pierre de Fermat.

Acestea sunt de fapt cuvintele notate de ilustrul matematician Pierre de Fermat pe marginea unei pagini din editia Aritmeticii lui Diofant, in 1637. Vreme de 358 de ani, marii matematicieni ai lumii au incercat in zadar sa gaseasca demonstratia teoremei lui Fermat, devenita simbol al misterului matematic. Eforturile lor au condus la deschiderea unor noi domenii de cercetare si au facut, in acelasi timp, ca perspectiva dezlegarii enigmei sa devina un fel de Fata Morgana.

Pierre de Fermat (n. 17 august 1601, Montauban, Franta  – d. 12 ianuarie 1665, Castres, Franta) a fost un avocat, functionar public si matematician francez, cunoscut pentru contributiile sale vaste la diferite domenii matematice, precursor al calculului diferential, geometriei analitice si calculului probabilitatilor. Lui Fermat ii este atribuit intr-o masura mai mica calculul modern, in special, pentru munca sa referitoare la tangente si punctele stationare. Fermat este considerat cateodată „parinte” al calculului diferential si al teoriei numerelor. A avut contributii si in geometria analitica si probabilitate.

S-a nascut in orasul Beaumont-de-Lomagne din Occitania. Tatal lui era un bogat negustor de piei. Sub presiunea familiei, Pierre de Fermat s-a indreptat spre o cariera in administratia civila. In 1631, a fost numit consilier la Departamentul de Solicitari din Toulouse. In 1652, s-a imbolnavit de ciuma. A intretinut o vasta corespondenta cu Digby,Wallis si Marin Mersenne.

Ecuatia lui Pierre de Fermat, o provocare de secole pentru matematicienii din intreaga lume

Pierre de Fermat, inspirat de Pitagora

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version