Cauta

MApN, după atacul rușilor, în apropiere de granița României: Nu rezultă posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național

sursa foto: Facebook/Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Continuă să apară reacții de la București, după atacul rușilor în apropiere de granița României.

Cea mai recentă reacție vine de la Ministerul Apărării, dar anterior atât președintele Iohannis, cât și premierul Ciolacu au transmis mesaje pe acest subiect.

S-a întâmplat după ce s-a aflat că rușii au atacat, în cursul nopții trecute, porturile ucrainene de la Dunăre: Reni – aflat la doar câțiva kilometri de Galați- și Izmail.

Reacția MApN

Ministerul Apărării Naționale (MApN) – instituția condusă de către Angel Tâlvăr – a transmis, luni, într-un comunicat, faptul că „din evaluările structurilor” cu responsabilități ale Ministerului, „nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul MApN:

„Cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul recentelor atacuri executate de forțele armate ale Federației Ruse împotriva unor ținte civile și a unor elemente de infrastructură critică din Ucraina situate în apropierea granițelor României, Biroul de presă al MApN face următoarele precizări:

 

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina și atacurile nejustificate și ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaționale și normelor morale și umanitare, populația civilă și elemente din infrastructura critică a Ucrainei.

 

În ceea ce privește situația de securitate din apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.

 

Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate.

 

Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structurile similare din țările aliate, va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței și libertății de navigație în zona de responsabilitate din Marea Neagră”.

Prima reacție a lui Iohannis: Riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră

Președintele Klaus Iohannis a reacționat pe marginea recentelor atacuri rusești, aproape de România. „Această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră”, transmite șeful statului.

Reacția primului om în statul român a fost postată, în engleză, pe Twitter.

„Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de România.

Această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră.
De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene și, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a scris președintele pe Twitter.

Ciolacu: Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene

O altă reacție de la București, după recentele atacuri rusești, a venit și din direcția Guvernului. Premierul Marcel Ciolacu „condamnă ferm atacurile aeriene ale forțelor armate ruse asupra țintelor civile și, totodată, asupra infrastructurii critice din Ucraina” – a transmis luni Palatul Victoria.

„Aceste acțiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federației Ruse de a-și suspenda participarea la Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene.

Țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane.

Deteriorarea securității alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecințele ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluții practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către piețele globale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat în comunicatul postat pe site-ul Guvernului.

YouTube video player
YouTube video player

Ultimele stiri

  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Prietenia fără limite: Xi-Putin!
  • De ce China câștigă cursa armelor. Povestea unui “geniu incontestabil”
  • Sustenabilitatea, tema dezbătută de Ziua Mondială a Metrologiei
  • Cea mai mare economie din lume nu se descurcă fără migranți
  • Alina Gorghiu mai este și refuzată. Malta a decis să respingă cererea de extrădare a prințului Paul
  • Cea mai bună alegere din Europa pentru investitorii financiari
  • Exit mobile version