Cauta

MApN anunță suspendarea zborurilor avioanelor MiG-21 LanceR. Motivul pentru care a fost luată măsura

MApN anunță suspendarea zborurilor avioanelor MiG-21 LanceR. Motivul pentru care a fost luată măsura (sursa foto: facebook/Ministerul Apărării Naționale)

Avioanele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române rămân la sol. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat, vineri, suspendarea, începând cu 15 aprilie, a activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR.

Și că decizia a fost luată prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. Pe de altă parte, din comunicatul MApN rezultă că ”în perioada suspendării activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare”, dar și că „au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Novegia”.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul MApN:

„Prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie.

Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice.

În perioada suspendării activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO. De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System).

În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Novegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp.

Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forțele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani și vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a.”

Ce s-a întâmplat marți în timpul unui zbor de instrucție

Vestea de la MApN vine în contextul în care, în urmă cu doar câteva zile, mai precis marți, 12 aprilie, s-a aflat că a apărut o problemă la un avion MiG-21 LanceR care decolase, pentru un zbor de instrucție, de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu.

„Marți, 12 aprilie, pe timpul executării unui zbor de instrucție, o aeronavă MiG-21 LanceR, aparținând Bazei 86 Aeriană Borcea, a înregistrat o problemă minoră legată de funcționarea trapelor trenului de aterizare”, s-a menționat într-un comunicat de presă transmis de MApN. S-a anunțat totodată că aeronava plecase de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 17.50. „După decolare, pilotul a raportat că senzorii de la bord indică închiderea incompletă a trapelor trenului de aterizare.

Ca urmare, pilotul a aplicat procedurile standard de soluționare a cazului special, în concordanță cu manualele de exploatare a aeronavei, și a aterizat în siguranță pe aerodromul Mihail Kogălniceanu în jurul orei 18.50”, s-a mai transmis într-un comunicat, cu tot cu precizarea că se fac cercetări, în cadrul unei comisii, pentru a fi stabilite cauzele apariției acestei situații.

Ultimele stiri

  • Ce este „opțiunea nucleară” pe care UE vrea s-o aplice în cazul Ungariei. Alarmă la Budapesta!
  • Țepe sub nasul ANAF. Accizele, sifonate printr-o schemă nedetectabilă
  • Mbappe, lovitură de 90 de milioane de euro
  • Naționala lui Edi Iordănescu, sub lupa presei din Anglia
  • Închis-deschis: robinetul OPEC+ tulbură piața petrolului
  • Beijing vs Bruxelles. Se mai poate evita războiul comercial?
  • Stațiunea Bran, în pericol! Aici se construiește următorul reactor nuclear modular mic (SMR) după cel de la Doicești
  • Statul își ia înapoi șantierul naval. Investitorii străinii l-au adus în sapă de lemn
  • Procurorii au anunţat decizia în privinţa criminalilor omului de afaceri Kreiner Adrian
  • Victoria PNL înseamnă victoria dreptei în alegerile din 9 iunie
  • Exit mobile version