Cauta

Macron cheama UE la arme contra Rusiei

Europenii nu se vor putea apara fara ”o adevarata armata europeana”, a sustinut presedintele Frantei.

Dupa plecarea lui Merkel presedintele Frantei se vrea sef de gasca in fata lui Putin

”Europenii nu vor fi pratejati daca nu se decide constituirea unei armate europene adevarate. Fata de Rusia, care este la frontierele noastre si care a aratat ca poate fi amenintatoare (…), trebuie sa avem o Europa care sa se apere singura mai mult, fara sa depinda doar de Statele Unite si intr-o maniera mai suverana”, a pledat Emmanuel Macron. Fara sa le numeasca, Macron a citat ”puteri autoritare care reapar si se reinarmeaza la granitele Europei”. El a facut un apel de asemenea la aparare fata de ”China, Rusia si chiar fata de Statele Unite ale Americii”, evocand decizia Washingtonului de a se retrage dintr-un tratat de dezarmare nucleara ce dateaza din anii ’80: ”Cine este din aceasta victima principala”, se intreaba Macron,  ”Europa si securitatea sa”. Apararea europeana este un subiect din ce in ce mai evocat de liderii UE, intr-un nou context geopolitic legat de dorinta presedintelui american Donald Trump de a reduce implicarea SUA in apararea Europei. Un Fond European de Aparare va fi infiintat in 2019, pentru a dezvolta capacitatile militare ale statelor membre si a promova independenta strategica a UE. Impreuna cu opt parteneri, Franta a initiat un grup european de interventie destinat sa fie capabil sa poata intreprinde rapid o operatiune militara, o evacuare intr-o tara in razboi sau sa ofere asistenta in caz de catastrofa. Macron are de ce sa se teama in termeni militari de Rusia: cu 3,5 milioane de militari, 4000 de avioane, peste 20.000 de tancuri si peste 350 de nave, armata rusa este cea mai puternica de pe continentul european, avand un buget de 47 miliarde de dolari. A doua pozitie este ocupata de Franta care numara peste 388.000 de militari si peste 1200 de avioane, cu un buget de 40 de miliarde de dolari. Pe locul trei este Marea Britanie, care totalizeaza 279.000 de militari si 800 avioane, cu un buget de 40 de miliarde de dolari.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version