Cauta

Lovitură pentru studenți! Ce le pregătește premierul Cîțu. Președintele ANOSR: „Ne gândim la acțiuni de protest”

studenti

Lovitură pentru studenți! Ce le pregătește premierul Cîțu. Președintele ANOSR: „Ne gândim la acțiuni de protest” / foto: EduPedu

Premierul Florin Cîțu a anunțat tăieri în mai multe zone pentru ca România să se încadreze într-un deficit de 7%, potrivit Legii bugetului pe 2021.

Printre măsuri se numără limitarea numărului de călătorii gratuite pe care studenții le au în rețeaua CFR. Șeful Executivului vrea să se revină la modelul din anul 2016.

Până la hotărârea de guvern dată de guvernul PSD condus la acea vreme de Sorin Grindeanu în 31 ianuarie 2017, studenții au beneficiat de reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației.

Eliminarea transportului gratuit cu trenul

Surse din PNL au declarat că premierul intenționează să reducă subvenția pentru transportul studenților, care nu vor mai beneficia de transport gratuit cu trenul, decizie care i-a nemulțumit pe reprezentanții studenților români.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică ferm poziția Prim-ministrului Florin Cîțu de a discuta limitarea transportului gratuit al studenților și solicită Guvernului încetarea imediată a acestor demersuri.

Președintele ANOSR a declarat că măsura nu este justificată și ca îndeamnă toți studenți să trimită mail-uri către premier în care să își exprime opoziția.

„Aparent vorbim de o obsesie a domnului premier Cîțu care și în anii anteriori spunea ca ar trebui desființată această facilitate, deși în 2017 senatorul Florin Cîțu spunea că impactul bugetar este unul redus. Ne punem întrebarea ce s-a întâmplat de s-a răzgândit”, a declarat Horia Șerban Onița.

Studenții amenință cu proteste

Potrivit lui Onița, impactul ar fi de „215 milioane lei prognozați pentru 2021 care ar reprezenta 0,01% din PIB”.

Conform datelor primite de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cu privire la numărul de călătorii și impactul bugetar al acestei măsuri, s-a constatat că impactul bugetar este unul redus, așa cum declara și prim-ministrul Cîțu, în valoare de 214.500.588 lei, reprezentând 0,0189% din Produsul Intern Brut prognozat pentru anul 2021.

„Deși domnul prim-ministru Cîțu declara în 2018 faptul că deficitul CFR Călători ar fi cauzat de subvenția pentru studenți, adevărul este că subvenția nu doar că nu reprezintă o cheltuială pentru CFR Călători, ci este o măsură care reduce acest deficit”, spun reprezentanții studenților din România.

Potrivit lui Onița, era un avantaj mai ales pentru studenții care fac naveta.

„Vom solicita studentilor din țară să trimită adrese către mailul lui Florin Cîțu pentru a arăta opoziția la această decizie, dacă se va continua (cu această propunere – n.r.) ne gândim și la acțiuni la protest”, a declarat acesta.

Ultimele stiri

  • Fermierii din Vrancea au ajuns la disperare. Bieţii oameni au crezut că rachetele anti-grindină alungă ploaia şi le-au atacat cu pietre! (VIDEO)
  • Medicii de la Spitalul Foișor au făcut anunţul despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Fanii actorului, fără reacţie!
  • Mugur Isărescu încasează o pensie uriaşă de la statul român. La aceşti bani se adaugă salariul incredibil şi indemnizaţia de la Academia Română
  • Se schimbă buletinele, în România! Modificări la CNP, după punerea în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat
  • Joe Biden, ameninţat cu punerea sub acuzare! Liderului de la Casa Albă i se aduc acuze foarte grave
  • Pensionarii vor întoarce banii cu lopata. Categoria care are dreptul la dublă recalculare. Vezi dacă eşti pe lista lor!
  • Coşul de cumpărături al lui Marcel Ciolacu s-a scumpit mult în doar câteva luni. Cu 100 lei nu te mai desurci!
  • Cu Lamborghini-ul către un nou mandat la şefia CJ Prahova? PSD, atac la Iulian Dumitrescu (FOTO)
  • Horoscop – sâmbătă, 11 mai 2024. Trebuie să gestionaţi mai bine situaţiile stresante!
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Exit mobile version