Cauta

Lovitură năucitoare. Ministerul Agriculturii închide fermele de porci

Noul ministru al Agriculturii s-a apucat să închidă ce a mai rămas din fermele de porci românești, după cataclismul pestei porcine africane. Sub pretextul nerespectării unor norme de biosecuritate mai drastice ca la NASA, DSV-urile din teritoriu au început să ridice pe bandă rulantă autorizațiile fermelor, băgându-i în faliment pe crescătorii de porci.

Prețurile prohibitive ale cărnii de porc, cauzate și de închiderea fermelor

Industria cărnii de porc din România este la un pas de dispariție. Ministrul Agriculturii și noul președinte al ANSVSA au decis să lupte împotriva pestei porcine africane închizând, pur și simplu, fermele de porci care au mai supraviețuit. Astfel, au fost emise norme de biosecuritate pentru exploatațiile de animale de peste cinci capete, imposibil de respectat fără investiții de câteva zeci de mii de euro, și aproape imediat au fost trimise în control DSV-urile care au ridicat toate autorizațiile pentru cei care nu îndeplineau 100% aceste norme. ”Situația este dezastruoasă.În Satu Mare, tocmai au lichidat o fermă de porci cu 4.500 de capete, iar cei de la DSV fac controale peste controale și ridică toate autorizațiile. Ferma mea este în mijlocul câmpului, cu 250 de porci, este îngrădită, dar am avut un element lipsă de biosecuritate la garduri și mi-au ridicat autorizația. Deși tocmai am câștigat un proiect cu finanțare europeană, de 17.000 de euro, pe măsura prevenirii pestei porcine africane, și urma să primesc banii și să refac gardurile, dar nu-i interesează pe cei de la Direcția Sanitară Veterinară.Fără autorizație nu mai poți vinde animalele și intri în faliment. Iar aici, în Satu Mare, peste 90% din autorizații au fost revocate, și am înțeles că și în celelalte județe se procedează la fel. Sunt oameni care au 20-30 de animale și le țin în gospodărie, și au rămas și ei fără autorizații. Anul acesta vânzările, cel puțin la specia autohtonă Mangalița, au scăzut dramatic, cu 70%, pentru că oamenii nu mai îndrăznesc să cumpere porci din cauza controalelor cu Poliția care se tot anunță”, ne-a declarat dr.Lorant Veron, vicepreședintele Asociaţiei Crescătorilor de Suine Autohtone Mangaliţa şi Bazna (ACSAMB).

Investiții de peste 50.000 de euro pentru biosecuritate

Noile norme de biosecuritate îi obligă pe fermieri să investească sume uriașe, alternativa fiind ridicarea autorizațiilor. Reprezentanții asociațiilor crescătorilor de porci ne spun că nicio fermă nu îndeplinește noile condiții impuse de actualul ministru al Agriculturii. ”Trebuie luate măsuri în așa fel încât crescătorii să poată funcționa mai departe, nu să interzicem anumite lucruri dintr-o dată, fără să ne gândim ce consecințe vor fi. Noi ducem lipsă de porci pe piața internă, este criză și în Europa, iar asta a mărit foarte mult prețul la carnea de porc. Angajații direcțiilor sanitare veterinare s-au apucat să verifice toate fermele și impun respectarea 100% a noilor norme, dar nicio fermă nu îndeplinește 100% aceste condiții. Dacă îți interzice să livrezi animale pentru niște lucruri minore, asta înseamnă direct faliment.Ne tăiem craca de sub picioare fără să ne gândim ce urmări vor fi. O persoană care deține șase porci sau 10 porci n-o să investească 20.000 de euro într-o curte sau într-o gospodărie la țară. Pe mine, care am 200 de capete, m-au încadrat la nivel maxim de biosecuritate și ca să îndeplinesc toate cerințele mă costă cel puțin 50.000 de euro, cu sală de necropsie, cu gard, cu dezinfectoare și cu toate celelalte. Eu nu cred că normele acestea de biosecuritate atât de dure vin de la Uniunea Europeană, ci vin de la ai noștri. De exemplu, dacă ai 200 de porci te încadrează în aceeași categorie cu 20.000 de porci și nu cred că este același lucru”, ne-a mai precizat medicul veterinar Lorant Veron, vicepreședintele ACSAMB.

 

Ultimele stiri

  • VIDEO. A sunat la numărul unic de urgență, pentru a-i spune cineva „La multi ani”!/Ce a urmat e cu totul emoționant
  • Acţiunea prin care armata israeliană anunţă, practic, asaltul asupra zonei Rafa. 1,5 milioane de palestinieni trăiesc acolo!
  • Piedone, atac la Nicușor Dan: „Ți-ai permis să jignești românii creștini ortodocși care nu sunt ca tine”
  • Modificarea pe care o vor găsi călătorii ce tranzitează Gara de Nord
  • Panică într-un bloc dintr-o localitate din Iași. Explozie urmată de incendiu/Mai mulți oameni, evacuați – VIDEO
  • Cine sunt pensionarii care se vor alege cu o „leafă” de 6.800 lei după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Cel mai „de lux” turist al ţării, într-o nouă călătorie scumpă. Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA
  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Exit mobile version