Cauta

Liderul sectei Aum a fost spanzurat

In 20 martie 1995, ”guru” Shoko Asahana a ordonat un atac chimic cu gaz sarin in metroul din Tokyo, la o ora de varf, soldat cu 13 morti si 6300 de intoxicati. 23 de ani mai tirziu, Asahana a atarnat in streang.

 

Dupa peste doua decenii de asteptare pe culoarul mortii Asahana a atarnat in streang

Condamnat la moarte, Asahana (63 de ani) a fost executat vineri impreuna cu sase fosti membri importanti ai sectei Aum. Asahana a fondat secta Aum Adevarul Suprem in 1987, dupa ce si-a inchis clinica de acupunctura din Tokyo si si-a descoperit vocatia de guru. Cu secta Aum, Asahana  si-a exploatat talentul de manipulator al oamenilor. Aproape orb, a reusit sa adune 10.000 de adepti, multi din ei avand calificari superioare si care i-au procurat substante chimice precum gazul sarin. Discipolii lui Asahana erau spalati pe creier de fondatorul sectei care, la apogeul nebuniei sale, se credea o reincarnare a lui Budha si a lui Iisus, prezicand apocalipsa. Pentru Asahana care era fascinat de puterea de distrugere a gazului sarin (inventat de nazisti) a ucide era ”util” iar discipolii sau au comis mai multe atentate, inclusiv cu gaz sarin, ucigand in total 27 de oameni. Primul atac cu gaz sarin a avut  loc in 1994, in orasul Matsumoto, soldat cu moartea a opt oameni si intoxicarea a cateva sute.Intr-o conferinta de presa, ministrul japonez al Justitiei, Yoko Kamikawa, a informat ca pe langa executarea lui Asahana (pe numele sau real Chizuo Matsumoto) au mai fost spanzurati sase discipoli ai sai:  Tomomasa Nakagawa, Tomomitsu Niimi, Kiyohide Hayakawa, Yoshihiro Inoue, Seiichi Endo si Masami Tsuchiya. Executarea a sapte oameni este fara precedent in istoria recenta a Japoniei. ”Atacurile facute de secta Aum erau cu totul nejustificate iar responsabilii au meritat sa fie pedepsiti. Cu toate acestea, pedeapsa cu moartea nu este mereu solutia”, a comentat cercetatorul Hiroka Shoji de la Amnesty International. Amnesty deplange ca Japonia a ramas una din putinele tari dezvoltate care practica pedeapsa cu moartea. Executiile insa vor continua pentru ca, potrivit ansamblului sondajelor, publicul le cere pentru pedepsirea crimialilor.

Ultimele stiri

  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Exit mobile version