Cauta

Legea malpraxisului: Cine raspunde pentru tratamentele medicale gresite

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica proiectul de lege privind malpraxisul. Actul normativ reglementeaza raspunderea civila a personalului medical si a furnizorilor de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.

Proiectul de lege reglementeaza notiunea de malpraxis in domeniul medical, stipuland in ce cazuri raspund sau sunt exonerati de raspundere medicii si personalul medical, precum si cine plateste daune in caz de infectii intraspitalicesti (infectii nosocomiale).

In cazul infectiilor nosocomiale, raspunderea revine conducerii spitalului, nu personalului medical

Raspunderea civila

Potrivit actului normativ, personalul medical raspunde civil pentru prejudiciile: – produse din eroare, care includ si neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii, prin acte individuale in cadrul procedurilor de preventie, diagnostic sau tratament:

– ce decurg din nerespectarea reglementarilor legii privind malpraxisul si ale Legii 46/2003 privind drepturile pacientului referitoare la confidentialitatea, consimtamantul informat si obligativitatea acordarii asistentei medicale;

–  produse in exercitarea profesiei si atunci cand isi depaseste limitele competentei, cu exceptia cazurilor de urgenta, cand nu este disponibil personal medical ce are competenta necesara;

Pe langa raspunderea civila, personalul medical raspunde si penal daca fapta care a cauzat prejudiciul a fost comisa cu intentie sau este rezultatul unei neglijente criminale.

Daune neimputabile personalului medical

Proiectul de lege stipuleaza ca personalul medical nu raspunde pentru daunele si prejudiciile produse in exercitarea profesiunii:

–  daca acestea se datoreaza conditiilor de lucru, dotarii insuficiente cu echipament de diagnostic si tratament,

–  infectiilor nosocomiale,

–  efectelor adverse, complicatiilor si riscurilor in general acceptate ale metodelor de investigatie si tratament,

–  viciilor ascunse ale materialelor sanitare, echipamentelor si dispozitivelor medicale, substantelor medicale si sanitare folosite;

– cand prejudiciile survernite se circumscriu riscurilor general acceptate, explicate pacientului si pentru care acesta si-a exprimat consimtamantul prealabil cu privire la efectuarea sau neefectuarea actului medical.

Mortul e de vina?

Personalul medical mai este exonerat de raspundere in cazuri speciale, cand „asistenta medicala s-a acordat in interesul partii vatamate sau a decedatului, in lipsa unei investigatii complete ori a necunoasterii datelor anamnezice ale acestuia, datorita situatiei de urgenta”. Conform legii, daca  „partea vatamata sau decedatul nu a fost capabil ori a neglijat, datorita circumstantelor, sa coopereze cand i s-a acordat asistenta”, dar se invoca malpraxisul, personalul  medical  este exonerat de raspundere.

Raspunderea spitalelor

Unitatile sanitare publice sau private raspund civil pentru prejudiciile produse in activitatea de preventie, diagnostic sau tratament in cazul:

–  infectiilor nosocomiale;

–  defectelor necunoscute ale dispozitivelor si ale aparaturii medicale folosite;

–  folosirii materialelor sanitare, dispozitivelor medicale, substantelor medicamentoase si sanitare expirate;

–  conditiilor precare de acordare a serviciilor medicale.

Ultimele stiri

  • Un bărbat a murit după ce a căzut de pe podul care trece peste Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari
  • Dramă pe drumurile din România. Părinţii Părintelui Nicolae Zaharia au murit într-un accident de maşină
  • Burduja cere fotografii cu Bucureștiul pe care Nicușor Dan „refuză să îl vadă”: „Să îl aducem pe Primarul Capitalei cu picioarele pe pământ”
  • Criza forţei de muncă în România, rezolvată cu lucrătorii asiatici. Cine sunt oamenii care trăiesc în cartierul Komitat București Sud
  • Unde este Poiana Narciselor, peisajul de vis pe care românii îl caută pentru o vacanţă ca de neuitat
  • Imagini apocaliptice, cu sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. Căldura, ucigaşul silenţios (VIDEO)
  • Florin Călinescu, atac dur la Klaus Iohannis: „Să ții un post blocat 27 de ani, asta este o mizerie…”
  • Românii care se aleg cu pensii mai mari cu 1.500 lei, după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Meteorologii ANM anunţă, după ploi şi vijelii, canicula în mijlocul lunii mai. Zonele afectate
  • Cutremur în România, marți dimineață/Ce magnitudine a avut seismul din 7 mai
  • Exit mobile version