Cauta

Legea cash-back, inca o prostie legiferata de Parlament

Desi este agreata de majoritatea jucatorilor implicati in piata, legea cash-back (care transforma magazinele in bancomate) ar putea crea reale probleme micilor magazine.

Vor - nu vor, micii comercianti vor trebui sa-si doteze magazinele cu astfel de aparate si sa functioneze pe post de bancomat

Potrivit legii cash-back, comerciantii care au afaceri de peste 10.000 euro anual sunt obligati nu numai sa permita plata cu cardul, ci si sa dea sume de bani in valoare de maximum 200 de lei clientilor care solicita acest lucru, un refuz fiind taxat de lege cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 50.000 de lei. Altfel spus, micile magazine sunt obligate sa joace rolul de bancomat, si asta mai ales in zonele rurale unde reteaua de ATM-uri este extrem de rarefiata. Problema este ca numerarul avut la dispozitie de astfel de magazine s-ar putea sa nu faca fata cererii. In aceste cazuri, legea prevede sa i se ofere clientului suma disponibila pentru astfel de operatiuni, in asa fel  incat ”comerciantului sa ii ramana la dispozitie numerar si pentru alte ope­ratiuni, cum ar fi restul la plata”. Ce se intampla insa daca solicitantul este mai recalcitrant sau mai putin intelegator din fire, date fiind amenzile imense care ii pasc pe comercianti in caz de refuz? Il invita patronul/vanzatorul pe client dupa tejghea, sa numere personal banii din casa? Baga patronul mana in buzunarul propriu, ca sa scape de nebun si de amenda? Asa cum se intampla de obicei in legislatia romaneasca, nimeni nu stie cum s-ar putea rezolva astfel de cazuri, desi ele ar putea fi dese, data fiind valoarea vanzarilor zilnice efectuate in micile magazine. Din care multe, sa nu uitam, vand pe datorie – practica des intalnita nu numai in mediul rural, ci si in marile orase, la magazinele de cartier mai ales. Initiatorul legii, Zsolt Molnar, sustine ca prevederile vin  in favoarea pensionarilor si angajatilor din mediul rural, care isi vor putea folosi cardul fara a se deplasa la oras. Desi Molnar nu spune, legea avantajeaza in mod evident institutiile bancare emitente de carduri si posesoare de ATM-uri, care incaseaza comisioanele percepute pentru operatiuni. Mai mult, obligand magazineIe sa functioneze pe post de bancomat, bancile fac serioase economii din moment ce instalarea unui singur ATM costa 15.000 de euro. I ar pentru ca suntem romani si nimic nu poate schimba acest lucru, legea, care a ajuns la presedinte, dar nu este inca promulgata, prevede intrarea ei in vigoare pe 20 mai 2016 – data deja ”consumata” vinerea trecuta.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version