Cauta

Lagărele muncitorești, „libertatea” oferită de corporații

În timp ce asistăm năuciți la un bâlci nesfârșit pe scena politică, decidenții planetei merg mai departe cu strategia formării omului nou. Prin aceasta se urmărește cultivarea sentimentului obedienței cetățeanului față de stăpânire, întruchipată în prezent (și viitor) de corporatismul absolut, ce se va desăvârși pe axa job – casă – colonie de muncă. Ne transformăm, fără măcar a bănui asta, în călăii propriei condamnări la izolare. Prin nepăsare și inacțiune reconstruim lagărele muncitorești, vechi închisori sociale ce păreau pe veci uitate.

Germania reînvie practica înființării coloniilor de muncitori

 O banală știre cu miliardarul elvețian Hansjorg Wyss, un filantrop care vrea să cumpere 15% din suprafața Pământului, s-ar fi pierdut în burta Internetului dacă în aceeași pagină nu era un articol despre cum vrea Germania să împuște doi iepuri dintr-o lovitură – rezolvă și criza locuințelor, și lipsa forței de muncă. Mi-a atras atenția ce scriu nemții (dw.com) și anume că mai multe corporații dezvoltă mega-proiecte prin care urmăresc reînființarea coloniilor de muncitori! Cu alte cuvinte, se urmărește „ghetoizarea” populației! Chiar dacă îmbrăcată în hainele strălucitoare ale multiplelor avantaje, ideea e numai una și trebuie descoperită gândind „outside the box” – „smart-cities” sustenabile nu vor fi nimic mai mult de niște ghetouri perfect izolate!

Deutsche Bahn (cea mai mare societate feroviara din Europa) este doar unul dintre coloșii care investesc în reînființarea coloniilor muncitorești. Da, pentru Germania se vorbește de o reînființare căci neamțul încă n-a uitat de Gründerzeit, perioada dintre puternica industrializare a țării și prăbușirea Bursei (1873), când sute de colonii au fost înființate, mai ales în bazinul Ruhrului și Renania. Atunci, chiar pe terenurile fabricilor existau asemenea lagăre de muncă, șeful de echipă având „casa” chiar lângă poarta uzinei, pentru a putea supraveghea permanent activitatea lucrătorilor. Dreptul la o locuință era, într-adevăr, stipulat în contractul de muncă, dar el venea condiționat de anumite restricții – cine făcea grevă sau se organiza în sindicate își pierdea acoperișul de deasupra capului, la fel și cei ai căror copii care împliniseră vârsta de 14 ani nu se angajaseră deja în fabrică; mai mult, în asemenea situații, părinții își luau angajamentul să-i alunge din casă pe adolescenții care refuzau munca la uzină! Cel mai bun exemplu pentru o astfel de colonie era așa-zisul oraș Siemens, ridicat la marginea Berlinului cu mai bine de un secol în urmă.

„Job&Wohnen”, o doctrină periculoasă

Asociația federală a Întreprinderilor mici și mijlocii (BVMW) a lansat inițiativa „Job&Wohnen” (în traducere, „Muncă și locuinţă”), care își propune să refacă vechile colonii muncitorești. Are, deja, sprijinul autorităților, dar mai ales imboldul financiar al marilor corporații, după cum notează presa germană. BVMW reprezintă interesele a aproximativ 900.000 de firme, cu 12 milioane de angajați.

Cum criza locuințelor și cea a forței de muncă sunt cele două mari probleme cu care se confruntă țara, Germania își propune să le rezolve dintr-o lovitură prin acest program „Job&Wohnen”, care oferă și loc, și casă pentru angajat. La Berlin, în iunie, s-au semnat actele pentru ridicarea primei colonii, în cartierul Spandau. Va avea peste 100 de locuințe, iar primele familii se vor putea muta încă din 2020! Alte două colonii (tot în Berlin) au faza de proiect aproape finalizată, iar multinaționale din Munchen, Hamburg și Dresda manifestă și ele interes pentru asemenea colonii.

Chirii ieftine & more…

GSE este un alt colos care îmbrățișează ideea coloniilor de muncitori. Vine și cu o propunere „de nerefuzat” pentru viitorii locatari – chirii ieftine, de 8,5 euro/mp, care pot coborî pentru angajații cu venituri mici. Fără categorii business ori economy, totul decent, totul unitar.

Totul la superlativ, doar să accepte angajații să se mute acolo. Oho, și vor accepta, căci coloniile se adresează în special imigranților, cei care au venit în Germania pentru un loc de muncă bine plătit și au sfârșit prin a „coloniza” marile orașe. Politica porților deschise se apropie de sfârșit, acum urmează închiderea ușilor și sigilarea lor!

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version