Cauta

Kovesi, fata in fata cu propria aroganta

Comisia Europeana a facut explozie dupa anuntul privind acuzatiile aduse Codrutei Kovesi. A lovit-o din nou damblaua aia veche cu statul de drept, cu justitia independenta si cu drepturile omului. Cand judecatorul Stan Mustata a fost arestat din instanta sau cand a murit in penitenciar, Comisia nu a avut reactii. Era ocupata, punea castraveti la murat. Elmar Brok, europarlamentarul german acuzat el insusi de coruptie, cere autoritatilor romane „sa abandoneze mentalitatea stalinista si sa reanalizeze situatia din perspectiva statului de drept”. Cand Marianca Rarinca a fost arestata pe nedrept si i-a fost inscenat un simulacru de proces, mentalitatea tovarasului Stalin nu l-a deranjat, era bine.

Fosta sefa a DNA e convinsa ca e nevinovata Si daca nu e asa

Cristian Preda, europarlamentarul ratacit pe culoarele bruxelleze ale antiromanismului, a criticat cat a putut actiunea deschisa de Directia de investigare a infractiunilor din justitie impotriva Codrutei Kovesi. N-a putut foarte mult, logica ii tot punea piedica. Monica Macovei, cea mai feroce aparatoare a fostei sefe DNA, considera ca citarea acesteia  chiar in ziua in care trebuia sa plece la Bruxelles pentru interviu este o manevra prin care se incearca blocarea traseului Codrutei Kovesi spre postul de procuror-sef european. Nu pot sa cred asta, „Luluta” ar putea incerca din nou peste patru sau cinci ani, cat i-ar da instanta daca lucrurile nu ies bine.

Infractiunile nu exista

Nu vad de ce Laura Codruta Kovesi se sperie atat de tare. In fond, acuzatiile formulate fac parte din topul preferintelor ei, fiind faptele favorite pe care si DNA le retinea in sarcina altora. Luare de mita, abuz in serviciu si marturie mincinoasa. Un candidat la sefia Parchetului European sa fi luat mita? Nu stiu ce sa zic si nu eu ma pronunt. Eu pot doar sa ma gandesc ca mita de aia e facuta, sa fie luata, indiferent de la cine. Acum, fie vorba intre noi, si legiuitorul a fost un ticalos fara viziune. Putea sa treaca mita la Codul bunelor maniere si pedepsea doar refuzul, ca nu e frumos sa lasi omul cu mana intinsa. Nici de abuzul in serviciu nu ar trebui sa se teama. Chiar titlul infractiunii ii ofera cele mai serioase circumstante atenuante. Adica, omul are un serviciu la care se duce, treaba lui ce face acolo, dar se duce, nu sta ca altii, pe carca statului, sa primeasca ajutor social. A vazut-o cineva pe Codruta Kovesi stand degeaba? Pai numai sutele si miile de dosare cu achitari sau care au fost returnate de instante arata ca fosta sefa a DNA nu a stat cu ochii pe pereti. Si, ca sa terminam cu mizeria asta de acuzatii, ce-i aia marturie mincinoasa? Am prieteni care la fiecare casatorie au marturisit ca doar pe fata aia o iubesc. Dupa un timp, lucrurile s-au mai schimbat, dar nu i-a luat nimeni la intrebari si nici nu le-a pus piedica in drumul spre Parchetul European. Bine, e drept ca nici nu-i interesa prostia asta.

Frica de audieri

Laura Codruta Kovesi si-a aratat, de fapt,  slabiciunea. Numai simplul fapt ca a iesit in public sa faca lucrurile cunoscute demonstreaza cata frica ii este. Un om puternic tace, nu se victimizeaza. Un om sigur pe el nu apeleaza la trucuri ieftine, urmarind sensibilizarea auditoriului. Eu cred ca spaima a facut-o sa calce in strachini. Sa invoci ca faptele pentru care este acuzata au o vechime de 10 ani nu e cea mai buna strategie. Spun asta pentru ca dosarele pe care DNA, sub conducerea ei, le-a livrat instanteor de judecata aveau cam aceeasi vechime. Ba chiar si 16 ani. Sa reprosezi Directiei de investigare a infractiunilor din justitie ca din 2017 nu s-a mai lucrat nimic in dosarul in care este reclamata de Sebastian Ghita mi se pare o prostie. A uitat ca dosarele aflate in lucru la DNA zaceau in sertare pana le lovea prescriptia? Sau ca erau tinute la dospit pana le venea sorocul de a intra in jocul dictat de partenerul de Binom? Sunt doar doua exemple, dar suficient de serioase pentru a proba frica Laurei Codruta Kovesi de a merge la audierile din 15 februarie.

Ajutor! Ajutor!

Spre deosebire de victimele DNA, Kovesi a putut sa iasa la declaratii si sa se apere cum a vrut. Inculpatilor care au trecut pe acolo li s-a interzis acest drept, pe motiv ca ar divulga date din ancheta. O tampenie! Codruta Kovesi a fost citata legal, in comparatie cu cei care au fost pur si simplu saltati de pe strada, ca Alina Bica, doar pentru imagine artistica si spectacol de putere. Fosta sefa a DNA va iesi elegant din sediul Directiei de investigare a infractiunilor din justitie, fara catuse in vazul lumii, fara reporteri care sa o intrebe daca a luat mita, de ce a luat, de ce s-a folosit de puterea ei sau de ce a mintit. Sau clasica intrebare „ati furat?”, careia, acum, multi sunt sigur ca-i vor simti lipsa. Pe Kovesi nu o va astepta procurorul Adina Florea in capul scarilor, zambind arogant si aratandu-i cine e stapanul, cum au patit-o Udrea si aceeasi Bica. Circul pe care l-a oferit presei, care a dat de-a rostogolul declaratiile ei, nu e cu nimic mai prejos decat cel in care, pentru compromitere definitiva, Olguta Vasilescu, Dan Radu Rusanu, Toni Grebla, Stan Mustata si alti nevinovati au fost varati cu forta. Cu specificatia ca acestia, spre deosebire de ea, nu si-au compromis imaginea strigand dupa ajutor pe la vreun post de radio sau de televiziune.

Fugi, Codruta, fugi!

Opozitia, Klaus Iohannis si vesnicele ONG-uri pe care nimeni nu le cauta la finantare s-au mobilizat imediat in apararea Codrutei Kovesi. Declaratii de sustinere, petitii, proteste in strada. Sunt sigur ca sunt legale, fiecare e liber sa spuna ce vrea. Nu sunt insa sigur ca acestea o vor ajuta pe Kovesi sa scape, in cazul in care va fi gasita vinovata. Nu cred ca va ignora citatia de la Directia de investigare a infractiunilor din justitie, plecand la Bruxelles. Abia atunci presa se va dezlantui serios, punand-o in fata propriei arogante si va matura cu ea pe jos.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version