Cauta

Iranul refuza sa-si instraineze uraniul imbogatit

Teheranul a anuntat ca nu va ceda presiunilor „puterilor occidentale” de a scoate afara din tara stocul de uraniu imbogatit.

Instrainarea stocurilor de uraniu imbogatit era principala conditie pentru reluarea negocierilor in privinta programului nuclear iranian, care va avea loc la Geneva, la 15 octombrie.

Negociatorul rus Kirienko (foto jos) este cel care a construit centrala de la Bushehr
Kirienko

„Linia rosie”

„Putem negocia asupra formei, cantitatii si nivelul de imbogatire a uraniului, dar nu despre scoaterea afara din tara a materialelor”, a subliniat adjunctul ministrului de Externe, Abbas Araqchi. „Aceasta este linia noastra rosie!” Iranul ar fi de acord sa se limiteze la uraniu imbogatit pana la 20%, numai daca SUA si UE vor ridica sanctiunile si vor debloca sistemul financiar. Teheranul ar permite si „o intruziune mai larga” a expertilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.

Modelul „eliminarii armelor chimice”

Obama si Putin duc tratative secrete cu iranienii in privinta programului nuclear, iar „pionul” de legatura este Serghei Kirienko, directorul Rosatom (Agentia pentru Energie Atomica a Rusiei) si totodata cel care a construit pentru Iran prima centrala nucleara, de la Bushehr. Kirienko a facut carari in iulie si august intre Washington, Moscova si Teheran, la ayatollahul Ali Khamenei.  Acolo a fost infiintata o echipa de specialisti rusi, vorbitori de farsi, care cunosc in profunzime proiectele nucleare iraniene, si cele civile, si cele militare. Proiectul de negociere este asemanator cu cel impus lui Bashar al-Assad, de dezactivare a armelor chimice si scoaterea afara din tara a materialelor de risc. Numai ca, se pare, iranienii vorbesc deocamdata alt „dialect” farsi decat cel vorbit de rusi.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version