Cauta

Iohannis, atentionare pentru Guvern. „Trebuie evitat acest carusel al modificarilor salariale”

Pana acum vorbise de „topaiala fiscala”. Mai nou, seful statului a facut trimitere, de aceasta data intr-o conversatie fata in fata cu premierul, la un „carusel al modificarilor salariale”.

Dupa ce Klaus Iohannis s-a aflat la aceeasi masa a discutiilor cu Viorica Dancila si ministrul Muncii, si a aflat de la cele doua reprezentante ale Executivului detalii cu privire la Legea salarizarii bugetarilor, aflata in vigoare, de la Cotroceni s-au facut publice cateva concluzii ale acestei intrevederi.

„Presedintele Romaniei a atentionat Guvernul ca, dupa primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislatii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice arata ca Legea se afla in contradictie cu principiile egalitatii si predictibilitatii de la care a emanat, in conditiile in care s-a intervenit cu exceptii punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anuleaza inclusiv caracterul unitar al intentiei legislative”, se arata in comunicatul Cotrocenilor.

Sirul de ordonante

S-au avut in vedere ordonantele menite a reglementa unele „deficiente” la nivelul Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. „In acest sens, Presedintele Romaniei a atras atentia ca situatia salariala este in continua modificare, fiind departe de a satisface principiile si criteriile de stabilitate asumate initial, precum si promisiunile electorale ale coalitiei PSD-ALDE. Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat ca trebuie evitat acest carusel al modificarilor salariale si al impredictibilitatii, altfel Legea 153 va deveni curand o alta forma fara fond, data fiind amendarea continua a acesteia prin ordonante care nu doar rezolva, dar si creeaza noi probleme”, se mai subliniaza in reactia Presedintiei dupa intrevederea de marti la pranz.

Nu in ultimul rand, se transmite ca „Iohannis a subliniat ca, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente si necorelate cu dinamica economica de ansamblu, exista riscul ca puterea de cumparare a romanilor sa scada in continuare. Transferul contributiilor sociale in sarcina fiscala a angajatului si reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, pana in prezent, la o crestere modica a salariilor nete, de aproximativ 5%, in medie, la nivelul sistemului bugetar. Insa si aceasta mica majorare a salariilor nete este anulata de intensificarea inflatiei, care a ajuns la 4,7% in februarie 2018″ si ca „in acest sens, Presedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului prudenta in abordarea politicilor economice, astfel incat sa fie asigurata sustenabilitatea nivelului de trai al cetatenilor”.

sursa foto: presidency.ro

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version