Cauta

Incredibil! De ce cad rachetele antigrindina

11 bucati din rachetele antigrindina trase in ultimele doua luni au cazut pe pamant, unele dintre ele lovind chiar si casele oamenilor. Cu o greutate de pana la 2,5 kilograme, fragmentele din rachete devin periculoase pentru viata oamenilor. Reprezentantii Sistemului National Antigrindina dau vina pe curentii ascendenti foarte violenti si promit sa ia masuri pentru o precizie mai mare a tragerilor.

In Romania sunt amplasate 61 de puncte de lansare a rachetelor antigrindina

”Se formeaza supercelule de curenti care indreapta partea ramasa din racheta spre pamant mai inainte de a se face bucatele foarte mici. Le-am cerut specialistilor o tragere cu o acuratete mai mare, ca sa se evite zona pe unde aspira norul”, ne spune Dinu Constantinescu, directorul Electromecanica Ploiesti, operatorul Sistemului National Antigrindina. In fapt, fenomenele meteo extreme din ultima perioada au determinat lansarea unui numar urias de rachete antigrindina. Daca pe parcursul anului 2018 au fost trase 1.330 de rachete, anul acesta, in doar doua luni au fost trase 1.660 de rachete, urmand ca pana la sfarsitul lui 2019 sa se atinga o cifra record.

Se incep programe experimentale

Rachetele insa nu pot infrunta agresivitatea din ce in ce mai accentuata a climei. Tocmai de aceea, conducerea Sistemului National Antigrindina a decis sa inceapa chiar de anul acesta programe experimentale care sa diminueze pagubele produse de manifestarile violente ale vremii. ”Sunt multe zone interzise pentru trageri, in special in orase si in zonele populate. Vom folosi generatoare de sol, acolo unde nu vom putea lansa rachetele. Practic se va utiliza un fel de arzator care va dizolva un compus ce contine, printre altele, si iodura de argint. Astfel, se va degaja un fel de nor de substante care vor fi captate de curentii ascendenti, evitandu-se formarea cristalelor de gheata de dimensiuni mari”, ne spune Dinu Constantinescu, directorul Electromecanica Ploiesti. Un alt program experimental care va fi demarat in 2019 va fi cel de stimulare a zapezii in diferite zone ale tarii.

Ultimele stiri

  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Exit mobile version