Cauta

Incepe furtuna gripala in Romania

Iarna adevarata si-a intrat in drepturi si, odata cu ea, s-au inregistrat si decese declarate ca urmare a gripei. Specialistii avertizeaza ca ignorarea avertismentelor si confundarea gripei cu o raceala de sezon poate avea consecinte grave.

Medicii sunt categorici vaccinarea este cea mai buna solutie

Gripa e boala grea, omoara pe capete, inclusiv oameni perfect sanatosi anterior. Cu cat e depistata mai devreme, cu atat mai multe sanse are tratamentul specific. Si sa nu uitam ca singura cale de a o preveni e vaccinarea, afirma presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, Sandra Alexiu. Un tanar de 32 de ani din Arad si o femeie din Galati au murit din cauza complicatiilor, in conditiile in care sunt confirmate 67 de cazuri de gripa. Medicii avertizeaza ca  virusul este mai agresiv decat in 2017, cand erau raportate doar 30 de cazuri la nivel national, iar numarul de persoane infectate va creste.Saptamana trecuta un galatean a murit la un spital din Iasi, tot din cauza gripei. In Romania, in sezonul rece 2017 – 2018, s-au inregistrat 129 de decese din cauza gripei si peste 1.700 de imbolnaviri. Aproape 60% dintre romani au declarat ca nu s-au vaccinat niciodata impotriva gripei. Doar in ultima saptamana din 2018 s-au inregistrat peste 700 de cazuri de gripa clinica.

Trei vaccinuri disponibile

”Din pacate incepe in Romania furtuna gripala. Cazurile se inmultesc, avem deja doua decese declarate ca urmare a gripei, la persoane nevaccinate, pe un teren imunodeprimat. Atingerea unui titru protector prin vaccinare dureaza doua – trei saptamani, asa incat e timpul sa prindeti aceasta sansa! Anul trecut, varful sezonului gripei a fost in februarie. Daca ati tot amanat pana acum, e bine sa va vaccinati antigripal cat mai repede”, a avertizat Sandra Alexiu pe pagina sa Facebook. Specialistul informeaza ca exista la dispozitie in Romania doua tipuri de vaccin gripal, trivalent (cu trei tipuri de virusuri gripale) si tetravalent (cu patru tipuri). ”Este o investitie mica, dar foarte importanta pentru oricine! Nu confundati gripa cu simpla raceala de sezon. Afectiunea poate fi grava, pot aparea complicatii severe si decesul, mai ales la persoanele aflate in categoriile de risc”, spune Sandra Alexiu.

Romanii nu iau in serios boala

 In Romania, in sezonul rece 2017-2018 au fost inregistrate 120 de decese din cauza gripei si peste 1.700 de imbolnaviri, potrivit unui studiu iVOX. Cu toate acestea, romanii nu iau in serios pericolul gripei si necesitatea vaccinarii. Cel mai des invocat motiv, in proportie de 39% este convingerea ca nu este necesar. Cu toate acestea, peste 50% dintre respondentii inclusi in studiul amintit au avut gripa cel putin o data in ultimii cinci ani, dar 47% dintre cei afectati de aceasta boala nu au apelat la o consultatie medicala. Aproape 5% dintre respondenti au declarat ca nu stiau ca exista vaccinuri impotriva gripei. Concluziile medicilor arata ca romanii refuza sa ia in serios gripa, chiar daca sunt afectati si chiar daca exista informatii cu privire la cresterea deceselor inregistrate de la an la an.

Ultimele stiri

  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Exit mobile version