Cauta

Guvernarea ”dezastruoasă” a PSD: în 2019 economia a duduit

Creșterea economică în 2019 a depășit chiar și așteptările Comisiei Eropene, care anunțase o majorare a PIB-ului cu doar 3,9%. În realitate, conform datelor Institutului Național de Statistică, creșterea Produsului Intern Brut a fost de 4,1%.

Moștenirea grea din 2019 o creștere economică peste așteptări

Economia românească a turat motoarele în plin anul trecut, reușind să-i suprindă și pe oficialii europeni, ale căror calcule au fost subestimate. Specialiștii spun că această creștere este o dovadă că economia țării a mers bine și că are un potențial extraordinar. ”Orice creștere a PIB-ului este un lucru bun, nimeni nu poate să fie nemulțumit. Această creștere economică arată că România are potențial, iar acest potențial este încă nevalorificat cum ar trebui. În condițiile în care s-a trecut prin niște mișcări politice nefavorabile, cu instabilitate, în condițiile în care din exterior avem atacuri pe export, pentru că industria auto din Occident, unde noi exportăm foarte multe produse, a intrat în recesiune, în principal în Germania, în condițiile în care a existat o instabilitate pe piață ca urmare a Brexit-ului, economia în România totuși a crescut. Problema este să vedem pe ce baze a crescut și ce s-a întâmplat cu această creștere economică, în ce măsură ea a fost vizibilă în ceea ce privește dezvoltarea economică susținută și creșterea nivelului de trai. În momentul în care a crescut acest PIB observăm că avem anumite probleme cu industria și că încă nu am reușit să echilibrăm creșterea economică cu investițiile și consumul. Din păcate, foarte puțin din această creștere economică s-a reflectat în nivelul de trai pentru că avem un indicator extrem de toxic, deficitul balanței comerciale. Adică importăm foarte mult și exportăm foarte puțin, ceea ce înseamnă că o mare parte din avantajele creșterii economice românești sunt preluate de cei care ne trimit nouă mărfuri pentru consum. Și asta pentru că nu reușim să acoperim o creștere a consumului cu o creștere a ofertei interne. Importăm foarte multe produse de primă necesitate pe care am putea foarte bine să le producem în țară”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Creșteri pe toate liniile

Potrivit Institutului Național de Statistică, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2018, Produsul intern brut, în trimestrul IV 2019, a înregistrat o creştere cu 4,3%, iar pe întregul an 2019, comparativ cu anul precedent, creșterea PIB-ului a fost de 4,1%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în 2019 faţă de anul 2018, ca serie brută, cu 27,6%, creştere reflectată la toate elementele de structură astfel: lucrările de construcţii noi (+32,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+26,3%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+0,9%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale (+49,1%), clădirile rezidenţiale (+26,2%) şi la construcţiile inginereşti (+16,6%).  Totodată, în 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de 2018, ca serie brută, cu 8,2%, iar volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut cu 13,9%.

Ultimele stiri

  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Exit mobile version